Řidiči při nákupu navazujících parkovacích oprávnění ušetří

Úpravu stávajícího ceníku rezidentního parkování schválila Rada města Brna. Tato změna je přínosná zejména pro rezidenty a abonenty v původní oblasti 1-01, kteří budou potřebovat navazující oprávnění platné od 1. září 2019. Zatímco dnes by například abonenty roční oprávnění vyšlo u prvního vozidla na 6 tisíc korun, od 30. září začne platit nová koncepce a budou to jen 4 tisíce. Nižší cenu ovšem řidiči zaplatí už dříve než na konci září.

Rozhodnutí brněnských radních ušetří lidem peníze. Aby totiž byl přechod mezi starým a novým ceníkem hladší, dojde ke sjednocení cen dlouhodobých oprávnění na území města již nyní.

„V minulém roce byla původní oblast 1-01 zavedena už k 1. září. O prodloužení oprávnění tak budou lidé žádat ještě před zavedením nového systému. Pro překlenutí tohoto období se nám proto jeví jako nejvhodnější varianta nastavit ceny pro prodloužení oprávnění ve stejných hladinách, jako tomu bude v novém systému platném od 30. září," vysvětlil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Lidé, kteří si prodlouží oprávnění v září, by bez změny v ceníku pravděpodobně s nástupem nových cen svá oprávnění vraceli a pořizovali si nová a levnější. To by představovalo zvýšené zatížení úředníků, kteří by museli v krátkém čase tyto požadavky zpracovat, ale také by to způsobovalo zbytečné komplikace samotným řidičům. Rozhodnutí brněnských radních tak nejen ušetří lidem peníze, ale také omezí administrativní zátěž řidičů i úředníků. Díky schválené úpravě při prodloužení oprávnění s platností kdykoli od 1. září 2019 budou abonenti a rezidenti hradit částku nižší. U abonentů to znamená 4 tisíce korun za první vozidlo a 18 tisíc za každé další, u rezidentů 200 korun za první auto, 8 tisíc za druhé a 12 tisíc korun za třetí a každé další.

Po schválení čeká návrh na úpravu ceníku administrativní kolečko, než začne platit. O přesném termínu, odkdy budou lidé moci žádat o prodloužení oprávnění za nižší cenu, budeme informovat.

Podmínky pro vydání parkovacího oprávnění se nijak nemění. Nejrychlejší a nejjednodušší je zažádat si
o prodloužení přes osobní stránky uživatele (OSU) na webu www.parkovanivbrne.cz a doložit potřebné dokumenty stejně jako v případě vydání prvního povolení (občanský průkaz nebo pas, případně výpis z katastru nemovitostí, velký technický průkaz). Lidé, kteří si v minulosti své osobní stránky uživatele zřídili, nemusejí nikam chodit a vše vyřídí pohodlně online.