Město podpoří opravu oblíbených hodin na „Čáře"

Kde si dát schůzku v centru Brna? Jedno z nejznámějších míst je na „Čáře" pod hodinami. A právě na opravu těchto hodin chce město přispět 44 tisíc korun. Zmíněné hodiny jsou výrazným prvkem přestupního uzlu MHD na ulici Joštově, kde se denně pohybují stovky lidí, a rovněž slouží jako významný orientační bod a tradiční místo schůzek Brňanů.

S žádostí o dotaci na opravu nárožních hodin nacházejících se na rohu ulic Joštovy a České (zvané v místní mluvě Čára) se na město Brno obrátila brněnská diecéze Církve československé husitské. Rada města Brna doporučila zastupitelům schválit církvi dotaci na opravu hodin ve výši 44 tisíc korun na způsobilé (uznatelné) výdaje, které vznikly a byly příjemcem uhrazeny od ledna do prosince 2019.

„Brňané se na rohu těchto ulic setkávali už na přelomu 19. a 20. století, tehdy zde byla kavárna. Do 80. let bylo toto místo známé jako „u medvídka", protože zdejší fotografické studio lákalo zákazníky neonovým poutačem ve tvaru medvěda. Poté ho vystřídala masna s hodinami na fasádě. Na »Čáře« pod hodinami tak každý z nás zažil nejednu schůzku nebo rande a místo má ohromného genia loci. Oprava hodin ho pomůže zachovat," uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.