Město podpoří 50 projektů organizací, které doplňují poskytované sociální služby

Celkem 2,5 milionu korun letos město Brno poskytne neziskovým organizacím, které navazují na sociální služby poskytované ve městě nebo je doplňují. Jejich podporu z peněz městského rozpočtu tento týden brněnští radní doporučili ke schválení zastupitelům. Peníze podpoří kvalitu péče o osoby se zdravotním postižením, pomohou ale také rodičům postižených dětí, přispějí na dopravu klientů sociálních služeb a podpoří zajištění dobrovolnických služeb a dalších aktivit v sociální oblasti.

Nestátní neziskové organizace působící v Brně mohly o peníze žádat prostřednictvím speciálního programu do konce loňského října, od té doby probíhalo hodnocení jednotlivých projektů. O podporu nakonec žádalo 53 neziskových organizací, které se snažily získat podporu pro 68 projektů. Z celkového počtu žádostí jich nakonec nebylo k podpoře navrženo 18. Radní tak peníze rozdělí mezi 50 úspěšných projektů.

„Chtěli jsme peníze v tomto programu uvolnit na projekty, které nemají šanci získat peníze z jiných zdrojů financování, protože svým charakterem a obsahem nenaplňují podle zákona definici jednotlivých druhů sociálních služeb. Přesto jsou to aktivity potřebné, které si naši podporu jednoznačně zaslouží," vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Program podpoří aktivity, které se vztahují ke všem věkovým skupinám potřebných, od dětí a jejich rodin přes osoby s těžkým zdravotním či mentálním postižením až k seniorům či cizincům.

„V některých případech se jedná o nové projekty. Ještě častěji jsou to ale dlouhodobě fungující programy, které už jsou zavedeny a mají svou klientelu," dodal náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl.