Teplárny Brno vybudují čtyři dobíjecí stanice

V návaznosti na schválenou Koncepci elektromobility ve městě Brně zahajují letos Teplárny Brno výstavbu čtyř veřejných rychlodobíjecích stanic. Tři vzniknou při velkých výrobních zdrojích Tepláren Brno, kterými jsou Špitálka, Červený mlýn a Staré Brno, čtvrtou vybudují teplárny v Galerii Vaňkovka. Teplárny Brno budou provozovatelem stanic. Ty se svým výkonem 50 až 150 kW stanou zřejmě nejrychlejšími veřejnými dobíjecími stanicemi v tuzemsku. Průměrná doba nutná pro nabití běžné baterie zhruba na 80 procent se bude pohybovat mezi 20-30 minutami.

Výstavba vysoce výkonných stanic začne v červnu. Řidiči by je mohli začít využívat již letos na podzim. „Vybraná místa nebyla zvolena náhodou. Naše provozy splňují základní předpoklady pro instalaci zařízení. Jsou umístěny blízko komerčních či obytných celků, mají dostatečnou připojovací výkonovou kapacitu a současně disponují dostatečnou plochou pro umístění samotné stanice i pro parkování," upřesnil manažer projektu Ing. Jiří Šamánek. Ve výsledku ocení majitelé elektromobilů výhodnější cenu „paliva", kterou nebudou navyšovat například poplatek za distribuci elektřiny (stanice je napojena přímo na výrobní zdroj Tepláren Brno) či za pronájem vhodného místa (stanice je umístěna v areálu městské firmy). Snadné připojení do distribuční sítě a hustota dopravy jsou zase výhody Obchodní galerie Vaňkovka.

Náklady na vybudování jedné stanice činí zhruba 1,5 – 2 miliony korun.

Koncepci elektromobility ve městě Brně zhotovily Brněnské komunikace, a. s., ve spolupráci s Odborem dopravy Magistrátu města Brna, Dopravním podnikem města Brna, a. s., a Teplárnami Brno, a. s. Pracovní jednání byla vedena i se zástupci Technických sítí Brno, a. s., a E.ON Distribuce, a. s.