Teplárny Brno pokračují ve výměně parovodů za horkovody

Horká voda v rozvodech přináší teplo úsporněji vzhledem k peněženkám odběratelů a šetrněji k životnímu prostředí. Proto již od roku 2010 Teplárny Brno každým rokem rekonstruují další část zastaralých parovodů a nahrazují je moderními horkovody. Plně horkovodní síť by Brno mělo získat v roce 2022 – vzhledem k čistotě ovzduší to bude obdobné, jako by z Brna zmizelo na 10 tisíc automobilů.

V letošním roce přibude 8,2 kilometrů horkovodů a k definitivnímu dokončení v dalších letech bude scházet nahradit 17 kilometrů parovodů. Přepojeno bude letos dalších 53 odběrných míst. Nižší spotřeba tepla při zachování stejné tepelné pohody se ročně projeví pro přepojenou domácnost úsporou kolem 1500 až 2000 korun v nákladech na teplo.

„Přechod z parního média na horkovodní patří k největším projektům Tepláren Brno nejen v posledním desetiletí, ale v jejich historii vůbec. Z celkových téměř 97 km parovodních sítí bude díky důsledné optimalizaci vedení páteřních tras a přípojek obnoveno pouze cca 66 km při stejném pokrytí zásobovaného území," upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Moderní horkovodní soustava přinese úspory také teplárnám. „Zvýšíme výrazně efektivitu distribuce tepla a snížíme tepelné ztráty, což bude po dokončení rekonstrukce znamenat pro teplárny úsporu více než 100 milionů korun ročně," upřesnil Petr Fajmon. Na rekonstrukci distribuční soustavy průběžně navazuje také modernizace primárních výrobních zdrojů a výměníkových stanic u zákazníků s moderní regulací.

Výkopové práce některých staveb na letošní etapě rekonstrukce byly započaty již v průběhu března a dubna, na přelomu dubna a května se začne pracovat také v dalších lokalitách. Rekonstrukce bude ukončena nejpozději na konci října. „Postupovali jsme v součinnosti s novou pracovní skupinou Koordinátora oprav a uzavírek, abychom v rámci možného omezili negativní dopady na dopravu a život ve městě. Na Cejlu jsme například začínali v předstihu právě proto, aby na nás přes prázdniny mohl navázat dopravní podnik s rekonstrukcí tramvajové tratě," zdůraznil Petr Fajmon.

Přesné termíny zahájení zbývajících staveb jsou postupně zveřejňovány na stránkách www.teplarny.cz i na www.kopemezabrno.cz podle toho, jak jsou podepisovány smlouvy s jednotlivými zhotoviteli. Tam lze najít rovněž například doporučené objízdné trasy a další podrobnosti. Obyvatelé dotčených lokalit byli informováni prostřednictvím letáků do schránek, na nichž je uvedeno i jméno a kontakt na investičního technika Tepláren Brno, na kterého se lze obrátit s případnými dotazy.

Plán prací rekonstrukce pára-horká voda 2019

Cejl

Výměna parovodů pokračuje od března na Cejlu a v přilehlých ulicích. Vzhledem k nutným uzavírkám je doprava vedena přes Radlas, Plynárenskou a Špitálku. V okolí Cejlu přechodně ubyla také parkovací místa a stání.

Brno-sever

Letošní etapa se částečně dotkne také městské části Brno-sever. Už od března se pracuje v lokalitě Svitavského nábřeží, po uzavření cyklistické stezky pokračující práce tady uzavřou i pěší trasu.

Od 15. dubna se práce rozšíří na další místa. Omezení dopravy přinese rekonstrukce v oblasti ulic Hvězdová a Spolková. Podle předpokladu budou v průběhu stavby uzavřeny části ulic Černopolní (mezi ulicemi Milady Horákové a Francouzská) a Spolková (mezi ulicí Hvězdová a objektem Spolková 3). Dále bude uzavřen jízdní pruh ulice Hvězdová, která bude jednosměrná od Bratislavské ve směru k ulici Francouzská. Pravý jízdní pruh ulice Milady Horákové bude místně omezen v délce cca 10 metrů u ulice Černopolní. Doprava bude vedena přes Francouzskou, Přadláckou a Bratislavskou. Práce v této části také omezí parkování, dočasně bude zrušeno několik desítek parkovacích míst a stání.

Brno-střed

Pracuje se rovněž v oblasti ulice Körnerovy. Dle předpokladu je ulice Körnerova úplně uzavřena (od Bratislavské po Cejl), částečně omezena je i křižovatka ulic Bratislavská – Körnerova. Objízdné trasy jsou vedeny přes ulice Bratislavská a Cejl. I v tomto případě došlo ke zrušení parkovacích stání.

Bez objížděk se obejdou práce v oblasti Vodní – částečně bude uzavřen pouze úsek ulice Jircháře. I zde je třeba počítat s dočasným zrušením parkovacích míst.

Černovice

Necelé dva kilometry nových horkovodů nahradí během letošního léta zastaralé parovody v Černovicích. Rekonstrukce sítě se dotkne ulic Řehořova, Húskova, Kneslova, Zvěřinova, Klíčova a Olomoucká. Rekonstrukce v lokalitě Řehořova, Húskova a Kneslova by se měla obejít bez dopravních uzavírek, je však nutné počítat s dočasným omezením parkování a dopravy. Předpokládá se, že budou částečně uzavřeny ulice Zvěřinova a Spojka, naopak zobousměrněna bude ulice Stinná. Objízdné trasy jsou plánovány po ulicích Olomoucká, Tržní, Klíčova, E. Krásnohorské a Stinná. I v této části Černovic dojde k dočasnému omezení parkovacích míst.