Brno potemní. Hodinou Země upozorní na změny klimatu

Město Brno se i letos připojí k celosvětovému happeningu Hodina Země, čímž podpoří snahy o lepší ochranu životního prostředí a globálního klimatu. V sobotu 30. března mezi 20.30 a 21.30 hodinou zcela zhasnou brněnské dominanty hrad Špilberk, Nová radnice na Dominikánském náměstí a obelisk v Denisových sadech.

„Zhasnutí dominant je pouhým symbolem upozorňujícím na to, že se klimatický systém na Zemi mění a jsme to právě my, kdo může tyto změny ovlivnit. Na webových stránkách www.hodinazeme.cz se navíc může zaregistrovat i jednotlivec a veřejně slíbit svůj klimatický závazek," upozornil první náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Petr Hladík.

První ročník se konal v roce 2007 v Sydney v Austrálii, kdy bylo cílem organizátorů atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Na hodinu tehdy zhasla světla na slavné budově australské opery, do kampaně se zapojily více než 2 miliony lidí. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa. Od roku 2010 se koná i v České republice. Odehrává se vždy poslední sobotu v měsíci březnu. V loňském roce se k Hodině Země připojilo 113 českých obcí, včetně 16 statutárních měst. Na celém světě zhaslo 18 000 dominant.

Celosvětovou akci Hodina Země vyhlašuje a koordinuje Světový fond na ochranu přírody (WWF). Více o akci Hodina Země – Earth Hour 2019 naleznete na www.earthhour.org,  nebo na české stránce akce www.hodinazeme.cz