Parkování typu „kiss and ride" řidiči stále příliš nerozumí

Každý všední den přispívají strážníci bezpečnosti dětí na jejich cestě do škol, a to nejen hlídáním frekventovaných přechodů, ale také kontrolou chování řidičů. Zklidnit situaci na parkovištích u základních škol by měla například parkovací stání typu „kiss and ride", neboli „polib a jeď". Z kontrol brněnských strážníků vyplývá, že řidiči často netuší, co značka K+R znamená, případně ji nerespektují. I proto se městská policie rozhodla posílit kontroly týkající se tohoto specifického parkování.

Parkování K+R je určeno pro krátkodobé zastavení a vystoupení nebo nastoupení osob. Modelovou situací tedy je, že rodič přijede do blízkosti školy, zastaví na místě označeném K+R, dítě vystoupí a bezpečně odchází do školy často i za dohledu strážníka. Značka K+R bývá většinou doplněná dodatkovou tabulkou určující platnost značky (například Po-Pá 7 – 8h ) nebo maximální dobu zastavení (max. 5 minut). Značení se umísťuje například i k nádražím, přestupním uzlům nebo na další vhodná místa.

Intenzivnější kontroly strážníků ukázaly, že řidiči místa označená K+R běžně užívají i k dlouhodobému parkování. Od začátku února zaznamenaly hlídky městské policie 133 přestupků porušení značky K+R. Po odečtení víkendových dnů a období jarních prázdnin se jedná o 6 přestupků za den. „V případě ulice Polní, na které jsou umístěna parkovací stání K+R kvůli blízkosti základní školy na Bakalově nábřeží, strážníci při každé kontrole zjistí zhruba 8 přestupků. To je téměř polovina míst vyhrazených převážně pro rodiče vezoucí své děti do školy," upozorňuje Radek Hála, vedoucí revíru Střed.

Městská policie přestupky eviduje například i na Mendlově náměstí, v Cacovické nebo v Botanické ulici. Před základní školou tam na parkovišti K+R jedno z aut stálo podle záznamů městské policie více než týden i přesto, že značka umožňuje v době od 7.00 do 8.00 a od 14.00 do 16.00 pouze krátkodobé zastavení.

 

Bezpečná cesta do školy

Zvýšení bezpečnosti v okolí škol má za cíl projekt města Brna Bezpečná cesta do školy. Ten zahrnuje kombinaci dopravních opatření, jako jsou přechody pro chodce, parkovací místa, a to nejen v režimu K+R, dopravní značení a podobně.

V letech 2017 a 2018 vznikla parkovací místa K+R např. v blízkosti škol v ulicích Měšťanská, Křenová, Zeiberlichova, Cacovická, Sýpka nebo Zemědělská.

„Obecně lze ale říci, že pro zvýšení bezpečnosti především u mateřských škol jsou lepší parkovací místa s parkovacím kotoučem, protože rodiče často děti nejen vysadí, ale také je doprovází, takže se zdrží déle než 5 minut," uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. Taková parkovací místa v posledních dvou letech vznikla u škol v ulicích Amerlingova, Oblá, Kamínky, Rybnická, Hlinky, Bayerova atd., nejnověji v ulici Pellicově.

V letošním roce budou po prověření možností zařazeny do projektu Bezpečná cesta do školy následující akce:
- parkoviště s parkovacím kotoučem – ulice Vranovská, MŠ Kometka
- ve stadiu zpracování a projednávání s MČ Brno-Komín prověřovací studie přechodu přes ulici Hlavní
- přechod na ulici Pastviny
- přechod přes ulici Vavřineckou u křižovatky s ulicí Čoupkových
- přechod na ulici Vavřinecké u ulice J. Jabůrkové a parkoviště podélné stání v úseku mezi ulicemi Vrbenského a Běly Pažoutové
- zvýraznění přechodu a doplnění dopravního značení na ulici Hlavní u křižovatky s ulicí Jundrovská