Město naváže spolupráci s VUT. Odborníci navrhnou, jak řešit narušenou statiku budov

S případy vážnějšího porušení statického stavu objektů letos Magistrátu města Brna pomůže odborný tým z Vysokého učení technického v Brně. Radní schválili smlouvu o spolupráci mezi městem a uvedenou vysokou školou. Spolupráce navíc bude probíhat bezúplatně.

Odbor správy majetku Magistrátu města Brna řeší v rámci správy objektů i případy vážnějšího porušení statického stavu konstrukčních prvků a celků objektů, u kterých dochází k ohrožení bezpečného provozu či zhoršení hygienických podmínek s dopady na ohrožení zdraví uživatelů staveb a veřejnosti.

U zvláště složitých případů je nutno předem a v co možná nejkratší době zajistit odborné zhodnocení stavu a následně navrhnout stavební opatření, které zajistí bezpečnost a spolehlivost stavby. Efektivní řešení této problematiky vyžaduje operativní mezioborovou spolupráci řešitelského týmu. Taková odborná činnost je zadávána externě, výběr vhodného uchazeče je omezen odbornou specializací a zároveň jde o proces vyžadující jistou časovou posloupnost. Z hlediska bezpečnostních rizik je však zapotřebí realizovat opatření v co nejkratší době.

Potřebnou odbornou součinnost nabízí v letošním roce bezúplatně pro objekty ve správě Odboru správy majetku MMB tým z Vysokého učení technického v Brně, konkrétně z Fakulty stavební – Centra AdMaS.

„Jedním z cílů AdMaSu je vytvoření metodiky průzkumu narušených staveb. Ta se stane významnou pomůckou nejen pro pracovníky odboru správy majetku, ale třeba i bytového či investičního odboru při zadávání stavebně technických průzkumů. Mnohdy je totiž velmi složité dopředu určit, co má dodavatel průzkumu všechno udělat: tedy aby zadání obsahovalo jen to nezbytné a zároveň neopomnělo žádný důležitý úkon," uvedl náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Oliver Pospíšil.

V letošním roce se činnost zaměří zejména na aktuální problematiku havarijního stavu bočního křídla Střediska volného času Lužánky, kde došlo k poruše statiky s největší pravděpodobností vlivem klimatických změn a letošního suchého léta v kombinaci s nevhodnými hydrogeologickými poměry dané lokality.

„Nabízíme však možnost spolupráce i u dalších vytipovaných případů v rámci objektů odboru správy majetku. Fakulta stavební zařadí hodnocené objekty do praktické výuky specializovaných předmětů ve vyšších ročnících, včetně nabídky témat pro závěrečné práce posluchačů," podotkl za VUT docent Pavel Schmid.

Výstupem spolupráce budou kromě potřebných efektivních návrhů vhodných stavebních opatření i společné odborné publikace nebo příspěvky na odborných konferencích. Členy řešitelského týmu jsou zástupci VUT i Magistrátu města Brna. Kontaktní osobou za VUT je doc. Ing. Pavel Schmid, Ph.D. ( Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. ).