Cestující se na dolní nádraží dostanou pohodlněji MHD i autem

Dalšího vylepšení lokality, která je v současné době kvůli výluce hlavního nádraží mnohem vytíženější než jindy, se dočkali cestující vlakovou dopravou i jejich blízcí. Na brněnském dolním nádraží totiž byla přesunuta zastávka městské hromadné dopravy, kde cestující přestupují z vlaku na autobus 61. Rada města Brna navíc schválila opatření, díky němuž na místě vznikne parkoviště KISS & RIDE, kde mohou řidiči bezpečně zastavit a nechat vystoupit či nastoupit své blízké.

Díky kladnému stanovisku Rady města Brna budou moci Brněnské komunikace upravit značení na křižovatce ulic Rosická a Trnitá. Vznikne nové obratiště a parkoviště KISS & RIDE, které zaráz využije až pět vozidel.

„Minulé vedení města v tomto směru bohužel poněkud zaspalo, takže jsme nemohli stihnout připravit prostor dolního nádraží od začátku výluky. Děláme ale, co se dá, abychom situaci postupnými kroky zlepšili a všichni si mohli co největšího komfortu užívat co nejdéle. Věřím, že lidé naši snahu ocení," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Prvním krokem pro zlepšení situace bylo přiblížení zastávky městské hromadné dopravy blíže vlakovému nástupišti. Vedení města se ale dále snaží o to, aby po dobu výluky na hlavním nádraží prostor nádraží dolního udělalo pro cestující co možná nejpřívětivějším. Plánuje proto i další opatření. Například instalaci osmi výstavních kontejnerů, které budou sloužit jako informační stánky, čekárna či sociální zázemí. Vyhrazena budou místa pro foodtrucky i bikesharing, výstavy nebo infotabuli Českých drah. Přibudou i lavičky pro dobíjení mobilních telefonů nebo počítačů a zóna s wifi připojením. Dva moduly pak budou za symbolickou cenu vždy na jeden měsíc pronajímány začínajícím regionálním firmám pro vlastní prezentaci.

„Rozhodli jsme se, že budeme prostor dolního nádraží urychleně kultivovat tak, aby bylo cestování pro lidi co nejpřívětivější i přes všechny komplikace spojené s výlukou. Podařilo se nám dohodnout s majiteli pozemků, na místě byla zbourána zeď a srovnaný terén, bude doplněno dopravní značení a vznikne i parkoviště, které budou moci řidiči využívat po krátkou dobu, kdy budou přivážet či odvážet spolujezdce. V nejrychlejší možné době se tak snažíme reagovat na podněty lidí, kteří po podobných opatřeních volali," konstatoval radní pro dopravu Petr Kratochvíl.