Vrcholoví sportovci obdrží v letošním roce 66 milionů korun

Město Brno soustavně podporuje sportovní kluby ve městě. Ty, které sdružují vrcholové sportovce, mohly zažádat o dotace v programu Neinvestiční dotace spolkům na podporu vrcholového sportu pro rok 2019. Rada města Brna rozhodla o udělení dotací brněnským spolkům a právnickým osobám ve výši 66 milionů korun.

„Stejně jako v minulých letech, tak i letos město podpoří brněnské kluby v jejich fungování. Oproti loňskému roku se pak částka pro vrcholové sportovce navýšila z 62 na 66 milionů korun. Pro kolektivní sporty je vyčleněno 55,5 milionu a pro individuální 10,5 milionu korun," uvedl Jaroslav Suchý, radní pro oblast školství a sportu.

Ve skupině kolektivních sportů obdrží největší dotace tradiční sportovní kluby, jako je hokejový klub Kometa Brno (16 mil. Kč), FC Zbrojovka Brno (11,215 mil. Kč), Volejbal Brno (3,796 mil. Kč), SKKP Handball Brno (3,493 mil. Kč) nebo Volejbalový klub Královo Pole (3,398 mil. Kč).

Mezi nejvyšší dotace mířící do klubů provozujících individuální sporty patří ty pro Klub plaveckých sportů policie Kometa Brno (1,012 mil. Kč), Sportovně střelecký klub policie Kometa Brno (854 tis. Kč), AK Olymp Brno (675 tis. Kč) nebo Vysokoškolský sportovní klub Univerzita Brno (623 tis. Kč).

Dotace mohou kluby použít například na částečné pokrytí platů členů realizačního týmu, na masérské služby, služby psychologa a fyzioterapeuta, na pronájem sportovišť, cestovné, zdravotní péči a také na stravu, ubytování, materiální vybavení nebo zajištění utkání.

Poskytování dotací z rozpočtu města Brna na podporu vrcholového sportu se řídí schválenou „Metodikou na podporu vrcholového sportu ve městě Brně".