Koordinátor oprav a uzavírek zlepší spolupráci města a akciových společností a uleví dopravě v Brně

Brněnští radní schválili zřízení pracovní skupiny Koordinátora oprav a uzavírek. Ta zlepší komunikaci mezi statutárním městem Brnem a jeho akciovými společnostmi. Užitek z ní budou mít i obyvatelé města, lepší koordinace totiž bude mít pozitivní efekt na dopravní situaci ve městě. Umožní také lepší přípravu na rozsáhlé stavební investice a eliminuje problémy při jejich realizaci.

Až dosud fungovala ve městě skupina „Sledované stavby", která shrnovala nejdůležitější stavby města a městských společností. Nová pracovní skupina se bude scházet od ledna příštího roku minimálně jednou za měsíc a bude popisovat koordinaci stanovených staveb. Vedoucím nové skupiny bude generální ředitel společnosti Brněnské komunikace, a. s., Luděk Borový. BKOM totiž v současné době disponuje nejmodernějším softwarem k posuzování dopravní situace ve městě prostřednictvím matematického modelu dopravy. Může tak předjímat, jakým způsobem intenzitu dopravy ve městě ovlivní velké stavební práce a posuzovat míru vyčerpání kapacity jednotlivých městských komunikací. Může tedy navrhovat také kvalitnější koordinaci staveb v celém městě.

„Návrh na zřízení této skupiny byl jedním z našich volebních slibů, ke kterému se přidali i naši koaliční partneři a který se tak stal i součástí našeho programového prohlášení. Teď tento slib plníme. V rámci skupiny bude vytvořena i nová pracovní pozice, která bude obsazena od prvního ledna příštího roku. Smyslem celé skupiny bude, aby všechny městské společnosti byly schopny zkoordinovat své hlavní liniové stavby. Díky tomu by měl být jejich dopad na dopravu v Brně co možná nejmenší," říká radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Pracovní skupina se bude zabývat třeba i optimalizací frekvence blokových čištění s ohledem na vytížení komunikací v dopravní špičce, v oblasti investic pak posílí předprojektovou investiční přípravu a průběh jednotlivých investičních akcí. Přitom se kompetence koordinátora nebudou křížit s rolí odborů dopravy a investic Magistrátu města Brna. Ty v ní totiž budou mít jako zástupce své vedoucí, dalšími členy budou zástupci akciových společností Brněnské vodárny a kanalizace, Dopravní podnik města Brna, Technické sítě Brno a Teplárny Brno. Pracovní skupina bude posuzovat především vhodnost termínů zahájení a ukončení výkopových prací z hlediska koordinace dalších staveb.

„Nad rámec městských akciových společností budeme chtít prostřednictvím této skupiny prohloubit spolupráci například i s distributory energií, jako jsou E.ON, Innogy, Jihomoravská plynárenská a další společnosti. Budeme se snažit přimět tyto společnosti k tomu, aby s námi koordinovaly vlastní stavby tak, aby celé město dýchalo v jednom rytmu," vysvětluje náměstek pro investice a dopravu Robert Kerndl.