Vánoční tramvaj vyjede do ulic v novém kabátě

Tradiční vánoční tramvaj poprvé vyjede do ulic v pátek 23. listopadu 2018. Dopravní podnik ji představí v 16 hodin v Pisárkách a poté ji přistaví na náměstí Svobody u příležitosti rozsvěcení vánočního stromu. Cestující se můžou těšit na nové vánoční motivy.

„Tradice vypravení Vánoční tramvaje trvá třetím rokem a je to jedna z našich neoblíbenějších akcí, kterou chceme přispět k sváteční atmosféře v Brně," řekl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Letošní novinkou bude nová vizuální podoba. Zatímco loni byla tramvaj osázena jednotlivě lepenými světélky, letos na historický vůz T3 pracovníci připevní světelné rámy, na kterých se budou měnit různé vánoční motivy. Tramvaj bude v provozu od 24. listopadu do 23. prosince 2018 ve všední dny od 16 do 21 hodin, o víkendech od 11 do 21 hodin. Jezdit bude v intervalu 20 minut na trase: Česká – Malinovského náměstí – Hlavní nádraží – Zelný trh - Náměstí Svobody – Česká. V době provozu vánoční tramvaje a také z důvodu konání vánočních trhů budou linky číslo 4 a 9 odkloněny ulicí Husovou, náhradou obslouží zastávky Nové sady a Šilingrovo náměstí.

Vánoční tramvaj vedení dopravního podniku představí v pátek 23. listopadu 2018 v 16 hodin při slavnostním rozsvěcení vánoční lípy ve smyčce Pisárky. Prezentována bude i tramvaj Anitra s originálním vánočním polepem, která odtud převeze zájemce zdarma do ústí ulice Rašínovy, aby lidé stihli ceremoniál rozsvěcení stromu na náměstí Svobody. Tato tramvaj bude vyzdobena nejen zvenku, ale i zevnitř. „Oslovili jsme brněnské mateřské školy a domovy seniorů, zda se nechtějí svými obrázky či vzpomínkami podílet na výzdobě tramvaje. Vznikla tak krásná spolupráce, jejíž výsledky jistě potěší i cestující," dodal Havránek.

Pro příznivce hromadné dopravy bude na náměstí Svobody otevřen stánek dopravního podniku, kde budou mít zájemci možnost zakoupení dárkových předmětů s motivy DPMB nebo oslav 150. výroční MHD v Brně. Vybírat bude možné z hrníčků, čepic, ponožek a dalších výrobků. Novinkou bude i leporelo pro nejmenší čtenáře mapující historii městské hromadné dopravy.