Radní schválili ceník vodného a stočného pro příští rok. Zisk město investuje do kanalizací a rozvoje čistírny odpadních vod

Rada města Brna schválila ceník vodného a stočného, který začne platit od začátku roku 2019. Do výše ceny se promítne i změna sazby DPH, především ale nezbytné investice do oprav kanalizací a výstavby čistírny odpadních vod v Modřicích.

Oproti tarifům platným od roku 2017 dojde k navýšení ceny vodného a stočného o 5 %. Cena za jeden kubík vody včetně DPH bude 79,53 korun (vodné 38,80 a stočné 40,73). V současnosti stojí kubík 75,74 korun. Průměrná cena vody v České republice v letošním roce je 85 korun.

Jako v předchozích letech, i letos Státní fond životního prostředí zveřejnil Sociálně únosné ceny pro vodné a stočné pro rok 2019, které pracují s tím, že spotřeba vody je u každého průměrně 88,7 litru vody na den. Pro Jihomoravský kraj byla pro příští rok vypočtena cena 116,18 korun za kubík vody.

„Vyplývá z toho, že cena vodného a stočného bude i příští rok v Brně hluboko pod hranicí sociálně únosné ceny a zůstane i nižší než cena vody ve většině ostatních krajských měst. V minulých dvou letech se navíc cena vody nezvyšovala. Plánované navýšení zohledňuje i fakt, že město zvýšilo podíl využívání povrchové vody a připravuje rozsáhlé investice do druhé části dostavby kanalizace v Brně a současně také do projektu kalového hospodářství v čistírně odpadních vod v Modřicích," vysvětlil náměstek primátora pro investice a dopravu Richard Mrázek.

Druhá etapa kanalizace v Brně zahrnuje výstavbu a rozšíření kanalizací v pěti brněnských městských částech. V Bosonohách, Brně-jihu, Líšni, Tuřanech a Maloměřicích a Obřanech vznikne dohromady přes 15 kilometrů splaškové kanalizace, 10 kilometrů dešťové kanalizace a 5,6 kilometru vodovodu. Předpokládaná cena zakázky, na niž teď město hledá zhotovitele, je miliarda korun. Více v tiskové zprávě na https://www.brno.cz/brno-aktualne/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/a/rada-mesta-brna-vyhlasila-vyberove-rizeni-na-chybejici-kanalizaci-v-peti-mestskych-castech/. Nemalou součástí projektu je také realizace dvou velkých retenčních nádrží Červený Mlýn a Královky o celkovém objemu necelých 50 tis. kubíků. Jsou nezbytné pro zadržování ředěných splaškových vod v systému v případech dešťových událostí a snižují tak přepadání takto znečištěné vody do našich toků. Tato část je realizována smluvním konceptem FDIC Yellow Book.

Čistírna odpadních vod v Modřicích slouží k čistění odpadních vod z města Brna a ve stále větší míře prostřednictvím soustavy čerpacích stanic i z širokého okolí Brna. Zpracovává i odpadní vodu z okolních měst, například Kuřimi. Projekt Kalové hospodářství ČOV Brno-Modřice je realizován smluvním konceptem FIDIC Yellow Book a jeho realizace začala na konci června letošního roku. Předpokládaná cena modernizace čistírny, která podle smlouvy se zhotovitelem skončí na konci roku 2022, je 1,35 miliardy korun.