Švédští tátové dorazili do Brna. Na Malinovského náměstí zůstanou dva měsíce

Před Mahenovým divadlem na Malinovského náměstí je instalovaná putovní výstava Švédští tátové. Fotografické portréty zachycují švédské muže, kteří se rozhodli zůstat se svými dětmi doma alespoň šest měsíců. Cílem výstavy je ukázat pozitivní přínosy, které může mít velkorysý systém rodičovské dovolené pro jednotlivce i celou společnost, a rozvířit debatu o dělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče.

„První vlaštovkou ve věci otcovské dovolené v ČR je nová dávka, platná od letoška. Ta umožňuje novopečenému otci zůstat po sedm dní doma s dítětem. Někteří mí kolegové už toho využili a věřím, že tato výstava pomůže rozšířit povědomí o této možnosti a že více mužů inspiruje k tomu, aby ji využili," uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Švédský sociální systém umožňuje rodičům zůstat doma s dítětem 480 dní, po které získávají příspěvek od státu. Devadesát dní je vyhrazeno výlučně pro každého z rodičů. Otcové si z nich vybírají v průměru asi čtvrtinu.

„Dlouhodobě se zabýváme hledáním příčin toho, proč se rodí čím dál méně dětí. Jednou z nich je i ekonomická nejistota, kterou ženy pociťují. Systém sdílené rodičovské dovolené jim v tom má vyjít vstříc. Jeho dopady jsou veskrze pozitivní a navíc i měřitelné. Ukázalo se například, že užší vztah s otcem, navázaný díky otcovské dovolené, snižuje u chlapců v pozdějším věku problémové chování," vysvětlila velvyslankyně Švédska v ČR Anna Viktoria Li, která byla zahájení výstavy přítomna.

Autorem fotografií je Johan Bävman, který za své snímky získal řadu ocenění včetně prestižní World Press Photo. Projekt Švédští tátové měl velký úspěch a je uveřejňován po celém světě. „Během mé vlastní otcovské dovolené se mi obtížně hledaly informace o rodičovství z perspektivy otce. Třeba začne víc tátů přemýšlet o své roli otce a partnera, když uvidí jiné otce a budou si moci přečíst, jak o rodičovství přemýšlejí oni. Myslím, že je to důležitý krok na cestě k rovnoprávnější společnosti," říká ke vzniku projektu Bävman.

Pětadvacet portrétů zůstane před Mahenovým divadlem do 5. ledna příštího roku. Putovní výstava již v Česku navštívila Prahu, Pardubice a Ostravu, odkud se přesunula do Brna.