Brno se prezentuje na veletrhu realitních a investičních možností Expo Real

Stejně jako vloni spojily česká města a kraje síly, aby se na 21. ročníku prestižního veletrhu komerčních nemovitostí Expo Real v Mnichově představily ve společné expozici CZECH CITIES & REGIONS a poskytly tak zájemcům ucelený přehled o České republice a investičních příležitostech v Praze, Brně, Ostravě, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Připočteme-li k tomu 15 spoluvystavujících partnerů, je to největší společná česká expozice v historii tohoto veletrhu.

Silnému českému zastoupení odpovídá i výstavní prostor, který zaujímá téměř 200 m2. Spolu s městy a kraji se zde prezentují i spoluvystavovatelé: generálním partnerem je Central Group, partnery jsou Accolade, Asental Land, Linkcity Czech Republic, Residomo a Unibail-Rodamco Česká republika. Dále se na stánku představí také agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest, Sdružení pro zahraniční investice (AFI) a společnosti Arch.Design, CASUA, Contract management, P3, Portal Investments, PRK Partners, Sekyra Group a Trikaya Project Management.

Společná expozice českých a moravských měst a krajů měla loni v Mnichově úspěšnou premiéru. „Jsem rád, že letos se zde opět setkáváme a dále zvyšujeme význam společné prezentace tím, že se k nám připojuje Praha. Nabídka investičních příležitostí za Českou republiku se tak stává ucelenější," uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.


Brno se chlubí třemi projekty

Novinkou v prezentaci Brna je projekt nové Jižní čtvrti v prostoru mezi stávajícím a novým nádražím. Jde o území o rozloze 139 hektarů, bezprostředně navazující na historické centrum. „Podoba nové Jižní čtvrti začíná nabývat konkrétnějších obrysů v souvislosti s rozhodnutím o poloze brněnského nádraží u řeky Svratky. Kancelář architekta města Brna nyní pracuje na aktualizaci územní studie, jejímž cílem bude zejména stanovit prostorové regulativy, zpřesnit vymezení funkčních ploch a systém dopravní infrastruktury, definovat obslužnost jednotlivých ploch a doporučit etapizaci realizace technické a dopravní infrastruktury a výstavby v území," přiblížil ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Cílem projektu chytré čtvrti Špitálka v centrální části města je realizovat novou sociálně, ekonomicky a energeticky udržitelnou městskou čtvrť s využitím ověřených chytrých technologií. „Nyní probíhá příprava urbanistické soutěže, která bude vyhlášena právě v době veletrhu – 10. října," uvedl náměstek primátora Jaroslav Kacer.

V neposlední řadě se Brno v expozici zaměří na lokalitu Ponava, která vždy sloužila volnočasovým a sportovním účelům. Město do této plochy o rozloze 44,5 ha soustředilo realizaci dvou významných sportovišť: fotbalového stadionu s kapacitou přes 30 000 diváků a aquaparku pro cca 2 300 návštěvníků. „Území má také potenciál pro novou administrativní a rezidenční výstavbu. Může zde vzniknout až 1 500 bytů. Celou lokalitu řešíme koncepčně, projekty vzájemně koordinujeme a připravujeme po projektové stránce. Hledáme partnery a investory, kteří se budou na připravovaných projektech podílet, umožní jejich rychlejší realizaci a vznik této nové městské čtvrti," vysvětlil Petr Vokřál.