Festival Překročme řeku láká ke Svitavě

Letošní festival na nábřeží Svitavy poprvé překračuje hranice města Brna a připomene také vznik republiky. „Letošní téma jsme nazvali Řeka lidí. Řeka Svitava je nejen krásným a cenným kouskem přírody v městě Brně, ale také svědkem mnoha lidských osudů", popisuje předseda pořádajících spolků Černovické sdružení a Brněnská nábřeží Ladislav Kotík motiv letošního festivalu. „Řeka byla kdysi zdrojem obživy pro mlynáře nebo průmyslníky, inspirací pro básníky a malíře a místem odpočinku pro obyvatele města. Jejich příběhy mohou být inspirací i pro nás a umožní nám stále znovu řeku objevovat," dodává Kotík.

„Hlavní scéna je i letos situována na Černovické nábřeží a zaplní se především hudební produkcí", říká projektová manažerka festivalu Silvie Sanža. Hudební nabídka, kterou také letos pro festival připravil legendární klub Stará Pekárna, se bude od předchozích ročníků lišit. Našim cílem bylo připomenout si v roce osmičkových výročí společnou historii se Slovenskem nebo Maďarskem. Hlavním hudebním hostem tak bude kapela Vidiek, která vystoupí od 15:30. Celý festival ale začne v 10 hodin dopoledne, v 11 hodin bude u hlavního podia připravena neckyáda a ve 12:30 benefiční závod plastových kačenek. Ve 21 hodin program zakončí představení Divadla Feste, které připomene jeden z příběhů „lidí řeky". Jeho hrdinou se stane malíř Josef Winterhalder, který svou inspiraci hledal také v Zábrdovicích u řeky Svitavy. Divadelní představení se bude reprízovat během měsíce září v Obřanech. Kromě toho je možné se těšit na aktivity a dílničky pro děti, ukázku ragby pro děti, prohlídku areálu bývalých městských jatek a Parního pivovaru Hauskrecht nebo třeba závody s terénními RC autíčky na ovládání. Na místě bude možná také zápůjčka jízdního kola, kterým lze podpořit program Kola pro Afriku. Organizátoři využijí i vlakovou vlečku, po níž na festival přijede parní vlak s historickými vozy. Ve vagonu bude umístěna výstava, věnovaná řece Svitavě. Vlak nejdříve zastaví za obchodním domem Albert na Tkalcovské a v 13:30 dorazí k hlavnímu pódiu.

V letošním roce festival poprvé překročí hranice města Brna. Prvním festivalovým zastavením od pramene řeky budou Bílovice nad Svitavou a pro návštěvníky festivalu z okolí Adamova a Bílovic bude navíc připraven speciální historický motorový vlak, kterým mohou na festival přijet i odjet.

Již tradičně otevře kovář Daniel Hlobil brány své kovárny na „Hamerském mlýně" a součástí festivalu bude i bohatá nabídka v Maloměřicích a Obřanech. Místní Obrspolek připravil aktivity na konečné tramvaje v Obřanech, kde kromě hudby bude lákat dračí loď a možnost skutečně překročit řeku.

Hned několik aktivit je připravených v brněnských Husovicích. Na Plácku IQ Roma Servis se budou moci zapojit především děti a bohatý program čeká na malé i velké návštěvníky rovněž v blízkosti Briessovy sladovna na Gargulákově ulici. Její cihlový komín se stane cílem „čapího" závodu, který podpoří program Nadace Veronica. „V poslední době však bílí čápi opouští svá stará hnízdiště, kde hnízdili od pradávna díky rušivým zásahům do jejich biotopu, nevhodnými melioračními zásahy do krajiny, mýcením břehových porostů, totálním zničením meandrovitého povodí Dyje stavbou Novomlýnských nádrží. Čápi se stěhují do vyšších poloh, kde dříve vůbec nehnízdili. Jednou z metod, jak tento problém řešit, je budování náhradních hnízdních podložek na samostatných sloupech." říká ředitelka nadace Helena Továrková. Kulturní středisko Omega připravilo program u splavu, jehož součástí bude třeba kanoistika s husovickými hasiči.

Poblíž mostu na ulici Tkalcovská, který spojuje hned tři městské části, bude stát další festivalové pódium. Pořadatelé festivalu Překročme řeku letos spojili síly s organizátory festivalu Svitava pod parou. Ve Wagonu tak začne festival zahřívacím programem už v pátek a v sobotu se zde vystřídá několik kapel, které doplní bohatý program pro děti. V blízkosti Wagonu navíc rozloží své stany také židenické společenské centrum Karas a žideničtí hasiči.

Cílem pořadatelů festivalu není jen festival samotný, ale dlouhodobá snaha o zatraktivnění veřejného prostoru kolem brněnských řek. Samotnému festivalu předchází úklidová akce „Piknik NaČisto", která se uskuteční v sobotu 11. srpna. V rámci této akce budou dobrovolníci na několika místech uklízet okolí řeky a vyrábět lavičky z palet a další mobiliář. Ty budou stejně jako loni následně umístěny na břehy Svitavy. Sraz účastníků je v 10 hodin na Černovickém nábřeží.

Kromě vlastního festivalu se pořadatelé svitavskému nábřeží věnují dlouhodobě. Webový portál nabrezisvitavy.cz, který mapuje historii i současnost okolí řeky, byl v letošním roce doplněn o zajímavé příběhy lidí kolem Svitavy. Vytvořen byl také výukový program pro základní školy a koncem tohoto týdne bude vyhlášena fotografická soutěž. Pořadatelé také připravují publikaci, která bude věnována řece Svitavě, přírodě i zajímavostem kolem ní.