Odtahy aut při blokovém čištění: auta se budou vracet na místo

Rada města Brna schválila nový postup pro odtahy vozidel při blokovém čištění. Nová pravidla začnou platit od 1. ledna 2019. Změní se také ceny, respektive pokuty.

Nyní se auta odtahují na odtahové parkoviště, odkud si je vlastník vyzvedává. Na původní místo se vrací na žádost vlastníka vozidla. „Podle nově schválených pravidel se od příštího roku vozy při čištění ulice nebudou odtahovat na odtahové parkoviště, ale jen na nejbližší volnou plochu, kde zůstanou jen po dobu čištění a následně budou vráceny na místo. Druhá varianta bude taková, že se vozidlo z odtahového vozu nebude ani sundávat, zůstane na něm po dobu čištění a následně se hned vrátí zpět. Přesný postup se vždy bude odvíjet od aktuální situace na dané komunikaci," uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast dopravy a současně předseda představenstva Richard Mrázek.

Změní se také ceny. Nyní platí řidič za odtah. Nově mu městská policie vystaví pokutu dle příslušné legislativy, odtah zpoplatněn nebude. Náklady na provoz tohoto systému budou hrazeny z rozpočtu města Brna, příjmy z pokut jsou součástí rozpočtu města.

Dosud platí tyto ceny za odtah (usnesení schůze Rady města Brna č. R6/085 konané dne 14. listopadu 2012):
- cena za nedokončený odtah vozidla 1.000,- Kč vč. DPH,
- cena za dokončený odtah vozidla vč. parkovného 1.920,- Kč vč. DPH,
- cena za zpětný odtah vozidla vč. parkovného 3.720,- Kč vč. DPH.