Návštěvníci Amperu budou na stánku sledovat teplotu

Ruční termokameru, 3D tiskárnu, nejmodernější pájecí stanici či fair trade materiály předvedou odborníci na Mezinárodním veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení Amper. Ten startuje 20. 3. na brněnském výstavišti. Lidé si mohou exponáty doslova osahat.

„Všichni, kdo k nám zavítají, si vyzkoušejí například ruční termokameru, kterou propojíme přes Wi-Fi se speciální aplikací. To, co si návštěvníci vyfotí, si mohou rovnou poslat na sociální sítě nebo do e-mailu," říká Bohdan Roule, expert Conrad Business Supplies. Podle něj mají termokamery široké využití, umí odhalit úniky tepla a přispět tak ke snížení spotřeby energie. Pomohou majiteli identifikovat, kde nechtěně teče voda, a najdou i nežádoucí dutiny, například hnízda hlodavců ve stěnách.

„Lidé je používají i pro kontrolu klimatizace, funkčnosti domácích spotřebičů či teploty pro uskladnění a servírování potravin. Kromě domácností využívají termokamery v zemědělství, stavebnictví, stavebním inženýrství, stavebním dozoru a veřejné bezpečnosti," doplňuje Roule.

Ti, kdo by si z veletrhu rádi odnesli něco hmatatelného, se mohou těšit na 3D tiskárnu RF100 XL, kde si vytisknou například komiksové postavičky, držák na mobil, hrneček nebo otvírák na pivo.

U stánku se zabaví i zástupci škol, kteří by rádi viděli svoje studenty pájet. Boom pájecích stanic odstartoval před zhruba 12 lety, kdy EU zakázalo používat jako tavicí materiál pro pájky olovo, jež má výborné tavicí vlastnosti. Od té doby se firmy snaží objevit materiál, který olovo nahradí a nebude praskat. „Pro životní prostředí je sice olovo škodlivé, ale pro pájení představuje technologicky nejvhodnější materiál. Dosud používaná slitina cínu s 37 % olova nabízela výborné mechanické i elektrické vlastnosti, jeho ekologická náhrada – v podstatě čistý cín s malým přídavkem stříbra – se olovnaté pájce po této stránce rovnat nemůže a pájení spojů v elektronice je tak mnohem náročnější," vysvětluje Petr Rabiňák ze společnosti Conrad Business Supplies. Bezolovnaté pájky jsou zkrátka náročnější na přesné udržení teploty a přítomnost vhodného tavidla. Také proto si do dílen i škol stále častěji hledají cestu digitální pájecí stanice, jež pájení usnadňují – drží například stálou teplotu. Firma předvede i materiály, které se mohou pyšnit označením fair trade – více než 90 % tavidla v drátu je vyrobeno z obnovitelných surovin a má bezkonfliktní původ.

(red)