Prodejci Nového prostoru získají od města příspěvek na šalinkartu

Nestátní neziskové organizaci Nový prostor pošlou radní z rozpočtu města 160 tisíc korun. Dotace je určena výhradně na jízdné v MHD pro prodejce časopisu, kteří působí na území města Brna. Nákup měsíčních kuponů pro zóny 100 + 101 pokryje z 85 procent, zbytek doplatí samotný klient.

Příjemcem dotace je organizace Nový prostor, která bude finanční prostředky dále distribuovat klientům. Hlavním přínosem podpory z rozpočtu města je upevnění pracovních návyků cílové skupiny a podpora jejich schopnosti vstoupit na otevřený (či částečně chráněný) trh práce.

„Podpora tohoto charakteru je konkrétní a adresná. Neslouží plošně všem klientům organizace, ale podporuje ty aktivní a zvyšuje jejich motivaci k životním změnám. V neposlední řadě tímto způsobem zamezíme, aby prodejci, kteří MHD cestují na přidělené prodejní místo, jezdili načerno a riskovali tak vznik dluhu na pokutě," přiblížil cíle projektu náměstek primátora pro sociálně-kulturní oblast Matěj Hollan.

Organizace Nový prostor obdržela dotaci na stejný účel už loni na podzim, tehdy ve výši 40 tisíc korun. Z nich vyčerpala v období říjen až prosinec 22 tisíc a podpořila za ně v průměru 16 klientů měsíčně. Výše podpory pro rok 2018 je 160 tisíc korun.

Tréninkové zaměstnání v podobě prodeje časopisu Nový prostor je součástí terapeutického programu, který pomáhá lidem bez domova znovu se zapojit do života společnosti. Tato aktivita funguje už dvacet let a inspirací k ní byly obdobné projekty v zahraničí, sdružené pod hlavičkou mezinárodní organizace International Network of Street Papers. (sal)