Výstava Betlémy a celoroční betlém – dioráma

IMG 20181015 16254730. 11. 2019 – 12. 1. 2020
Letohrádek Mitrovských v Brně

Tradiční brněnská výstava betlémů prezentuje návštěvníkům každý rok nové ukázky specifického vánočního zvyku – stavění betlémů. Od konce listopadu je v Letohrádku Mitrovských největším lákadlem 250. členný, ručně malovaný, betlém z roku 1933 od Josefa Václavů z Železnobrodska, který byl zatím veřejně prezentován – za celou dobu jeho existence – pouze jednou.

Mezi nejatraktivnější ukázky na výstavě patří tzv. králický betlém – a to díky množství drobných stavbiček a vyřezávaných figurek. Papírové exponáty jsou zastoupené např. tištěným betlémem ze začátku minulého století, čítajícím přes 200 stovky darovníků, stavbiček a zvířat. Další ukázky vytvořili známí výtvarníci Josef Lada, Marie Fischerová Kvěchová a Mikoláš Aleš.

Děti jistě nejvíc zaujme betlém z igráčků (Playmobil) a pokud se ptáte, jak vypadají betlémy v jiných světadílech, připraveny jsou ukázky z Etiopie, Zanzibaru, Mexika, ale i Malajsie. Mezi rarity rozhodně patří „hipsterský" betlém z roku 2016, kde si trochu nezvykle pořizuje Josef mobilním telefonem selfie a tři králové přijíždějí do Betléma na segwayích.

V první repríze je představen celoroční betlém od Ivany Langrové z Beskyd, která zhotovila z ovčího rouna celkem 105 postaviček a zvířat ve 25 scénách, vyprávějící biblický příběh od narození po ukřižování. Originální počin vyráběla autorka dva roky a je celostátní raritou!
Výstava s přibližně 60 betlémy a obřím ročním betlémem je doplněná o vánoční floristické dekorace a stromečky s dobovými i dnešními ozdobami.

Letohrádek Mitrovských v Brně
30. 11. 2019 – 12. 1. 2020
Úterý až neděle 10 až 16 hodin
V období vánoc otevírací doba upřesněna na www a fb
www.letohradekbrno.cz