MORAVA 360 – Můj neuvěřitelný kraj. Stále je co objevovat, slibují na hvězdárně

hvězdárna DJI 0112 1do konce června 2018
Hvězdárna a planetárium Brno

Na Hvězdárnu a planetárium Brno si návštěvníci přivykli chodit proto, aby se pokochali pohledem na místa nekonečně vzdálená. Ať už v podobě oblíbených prohlídek večerní oblohou, anebo v rámci audiovizuálních představení, která se odehrávají v digitáriu. Tentokrát vás ale zve hvězdárna na výlet po jižní Moravě. Ve filmu Morava 360 – Můj neuvěřitelný kraj se vám představí lokality důvěrně známé – Lednicko-valtický areál, jaderná elektrárna Dukovany, Moravský kras, dokonce i samotné centrum Brna.

Jste zklamaní? Místa, která jste mnohokrát navštívili, vás nemohou ničím překvapit? Chyba lávky! Morava 360 není skromným projektem. Jeho přípravě věnovali tvůrci měsíce pracovního času. Natáčelo se na 37 lokalitách, vzniklo 19 hodin surových záběrů a nacestovalo se – považte – takřka 6 000 km. To je skoro polovina rovníkového průměru Země! A přitom všechny tyto cesty vedly jen v rámci Jihomoravského kraje.

V našem regionu je totiž co objevovat. Je tu pestrá sbírka přírodních, kulturních i technických památek. A ani největší moravští patrioti je všechny neznají.

Ovšem nečekejte ani obyčejný film – nebyla by to hvězdárna, aby to celé neudělala jinak, nevšedně. Tvůrci dokumentu využili špičkových moderních dronů, aby nasbíralihvězdárna Sobes-na-sirku dostatečně kvalitní obrazový materiál. Jde o letecké záběry s velmi vysokým rozlišením a extrémně širokým zorným úhlem – tak, aby dobře vynikly v unikátním prostředí digitária se supermoderním projektorem a širokoúhlým projekčním plátnem.
Takový pohled na Hády, Macochu, hrad Veveří nebo Děvín se vám ještě nenaskytl! Scénář a režii má na svědomí Pavel Karas, autorskou hudbu vytvořili Roman Kašník a brněnská skupina Ponk. A komentáře se chopila opravdu velká osobnost – Boleslav Polívka.

Představení Morava 360 je na programu brněnské hvězdárny v únoru a březnu. Stačí kliknout na www.hvezdarna.cz a hned budete vědět, kdy se vydáte na nezapomenutelnou prohlídku našeho neuvěřitelného kraje.

(sal)
Foto: Archív HPB