Americký sen po brněnsku: Divadlo Bolka Polívky doputovalo z Dělnického do Bílého domu

wlastalaura-304Jako jubilejní třicátá a hlavně „stěhovavá". Tak zůstane v historii Divadla Bolka Polívky zapsaná sezona 2023/24. Přestože se však během uplynulých osmi měsíců museli divadelníci přemístit hned dvakrát, dokázali i za těchto náročných podmínek připravit dvě premiéry. Úspěšná inscenace Oheň a popel s Martinem Hubou a Jiřím Dvořákem poprvé oslovila diváky vloni na podzim v židenickém Dělnickém domě. Ta druhá v pořadí, Sága aneb Vizovský zázrak, jejímž autorem i protagonistou je principál divadla Bolek Polívka, je plánována na 12. dubna a stane se současně „křtem" nového prostoru v Bílém domě na Žerotínově náměstí. Zatím na dobu neurčitou tu bude domovskou scénou s veškerým zázemím rekonstruovaný Sál Břetislava Bakaly.


Azyl našlo divadlo v Židenicích

Když se vloni v létě neodvolatelně potvrdilo, že další provoz028  DSCF2619-Enhanced-NR foto David Konecny části budovy rozklenuté z Jakubského na Moravské náměstí není v žádném případě možný kvůli narušené statice, situace vypadala beznadějně. Vedení města ale rozhodlo, že divadlo náhradu za své dosavadní působiště na Jakubáku najde v Bílém domě. Ten však bylo nutné nejprve rekonstruovat, aby byl vhodný pro divadelní provoz. Už na konci srpna tak byl sice vybrán zhotovitel, stavební úpravy a instalaci divadelních technologií prováděla firma GRADIOR, současně bylo jasné, že rekonstrukce potrvá až do jara 2024.

Původní plány divadla se měnily za pochodu. „Naštěstí ještě o prázdninách, kdy se o měsíc až na konec září proti plánu prodloužil stavebně-technický průzkum, jsme začali hledat alternativu, abychom nemuseli rušit připravený program, na který si již diváci zakoupili vstupenky. O dočasném působení divadla v Dělnickém domě jsme tehdy jednali se starostou Židenic Petrem Kuncem. Když se ukázalo, že divadelní sál s hereckými šatnami nebude možné využívat vůbec, vedení Židenic velkoryse podalo divadlu pomocnou ruku. Porozumění projevili žideničtí zastupitelé i později, kdy se domluvené tři měsíce kvůli prodloužení rekonstrukce v Bílém domě protáhly na dvojnásobek," shrnula peripetie ředitelka divadla Kateřina Komárková.

Přestože židenický Dělňák prošel před časem důkladnou modernizací, pro svoje potřeby si sál divadelníci museli přizpůsobit. „Bylo potřeba například vybudovat elevaci, tedySál B Bakaly2 stupňovité uspořádaní sedadel v hledišti, aby diváci dobře viděli. Na Jakubském náměstí jsme odmontovali, naložili, převezli, vyložili a znovu instalovali osvětlení i zvukovou techniku," sumarizuje Kateřina Komárková. „Velmi oceňuji rovněž pochopení kolegů z našich partnerských divadel, s nimiž spolupracujeme. Také oni se ochotně, pokud to bylo technicky průchozí, přizpůsobili. Mohli jsme tak nadále nabízet pestrou programovou skladbu, na jakou jsou naši diváci zvyklí. A musím zmínit také mimořádnou podporu kolegů a divadelních spolupracovníků, jejichž pracovní nasazení, elán a humor byly zcela zásadní a klíčové pro zachování hladkého chodu divadla," dodala Kateřina Komárková.

Nový zvuk i divadelní bar

Obstarat provoz v Dělnickém domě znamenalo pro každý hrací den obstarat techniku, stavění a bourání scény, zabezpečit zázemí pro účinkující (mnohdy včetně ubytování) a spoustu dalších wlastalaura-297produkčních věcí (včetně zkoušení inscenace Oheň a popel, která od listopadové premiéry sbírá příznivé recenze a obdiv diváků). Mimořádné nasazení zástupců divadla vyžadovala i účast na běžící rekonstrukci budoucích prostor. „Kvůli zajištění co nejlepšího zvuku jsme částečně pořizovali novou technologii ozvučení, inovovali jsme také osvětlovací techniku, pořizovaly se nové textilní výkryty a potřebné jevištní technologie, protože ne všechno vybavení, které jsme měli, bylo možné použít," vypočítává Kateřina Komárková. A s nadhledem dodává, že prostřednictvím „stavebního dozoru" si rozšířila i vlastní technické vzdělání: „Když jsem se třeba zděsila nad tím, že budeme věšet kočku, vysvětlili mi, že jde o řetězový zvedák v portálu."

Po necelých pěti měsících od předání staveniště se mezitím Sál Břetislava Bakaly změnil v moderně vybavený a kapacitně odpovídající prostor umožňující bezproblémový divadelní provoz. Mezi nejdůležitější provedené práce patří instalace stropního LED osvětlení umožňujícího stmívání, a rozšíření jeviště, které je nakonec vzhledem ke stavu původní konstrukce nové. Změnu v dispozici hlediště doplnila demontáž a po kompletním vyčištění opětovné osazení sedadel včetně pokládky nového koberce. Zlepšení se podle mluvčího magistrátu Romana Buriána dočkalo také sociální zázemí a šatny pro účinkující.

„Úpravy divadelního prostoru nebývají nikdy jednoduché. wlastalaura-312Proto v každém případě patří náš velký dík nejen městu Brno a primátorce Markétě Vaňkové, ale také teď už sousedům z Polikliniky Žerotínovo náměstí za veškerou pomoc. Diváky pak co nejsrdečněji zveme do Bílého domu, kde pro ně chystáme atraktivní program a kde nebude chybět samozřejmě ani divadelní bar. Možná sice ještě zpočátku nestihneme vychytat všechny technikálie k dokonalosti, ale v té následující sezoně jim to násobně vynahradíme," uzavírá principál divadla Bolek Polívka.

Sága aneb Vizovský zázrak

Nové autorské představení Bolka Polívky můžete poprvé vidět v předpremiéře 11. dubna v Divadlesága Bolka Polívky (Bílý dům). Světová premiéra pak Ságu čeká o den později. „Nechci prozrazovat víc, pracovně tomu říkám obklopené sólo. Je to hra, kde budu hrát svou maminku i svého tatínka, budu tam já jako batole... Budou tam i ostatní, ale to ještě nechci prozrazovat. Je to takový můj úsměvný živočichopis," naznačuje dopředu autor, režisér a protagonista Bolek Polívka. Autorkou kostýmů je Sylva Zimula Hanáková, hudbu složil David Rotter a scéna je dílem Jaroslava Milfajta.

Reprízy Ságy jsou na programu: 13., 14., 15., 16., 23. a 24. dubna.

Co nového v Divadle Bolka Polívky:

V jeho původní budověgalerie na Jakubském náměstí se foyer proměnilo v Galerii u dvou Polívků. Kromě výstav se tu budou konat i komorní představení, besedy, autorská čtení, koncerty či vystoupení stand-up komiků a další kulturní setkání.

I během dubna bude Divadlo Bolka Polívky hrát v Dělnickém domě. Vypravit se do Židenic můžete například na Dobře rozehranou partii (10. dubna) nebo na představení S tvojí dcerou ne! (15. dubna)

Také letos se uskuteční Letní scéna Divadla Bolka Polívky. Jejím hlavním stanovištěm se stane opět amfiteátr na Kraví hoře, a to ve dvou termínech: od 17. do 27. června a pak opět od 10. července do 10.srpna.

Na začátku prázdnin 1. a 2. července bude DBP hrát ve Slavkově a následovat bude od 4. do 7. července Mikulov.

 

 

(sal)
Foto: Archív DBP a Wlasta Laura