Objevte vědu skrytou v kávě díky jedinečné výstavě COFFEE

coffee social 1920x1080 aViděli jste někdy kávovou třešeň? Tušíte, jak se mění barva zrnek při pražení? Nebo jaká dávka kofeinu je pro člověka smrtelná? Chcete si prohlédnout skleněný kávovar za dvacet tisíc dolarů? A přičichnout k hlavním chemickým sloučeninám, ze kterých se skládá kávové aroma? Pak určitě navštivte zábavní vědecký park VIDA! a jeho unikátní výstavu COFFEE, která do Brna připutovala až z Mnichova. Téměř každý den až do 30. června.

COFFEE, největší a nejdražší výstava v historii VIDA!, se věnuje vědě skryté v kávě. 210190251Tento nejoblíbenější horký nápoj na světě je tu představený z různých úhlů pohledu. Prozkoumáte kávu jako rostlinu, objevíte chemické procesy s ní spojené a seznámíte se s technologiemi, které ji provází už po staletí. Vedle historických exponátů najdete interaktivní stanoviště, která vás s kávou seznámí doslova všemi smysly. Opravdu! Na výstavě COFFEE zapojíte nejen zrak, ale i sluch, hmat, chuť a čich.

Víte, že...?
...robusta má dvakrát více kofeinu než arabika?
...kdysi se tradovalo, že po šálku silné kávy mohou být muži impotentní?
...čistý kofein je bílý prášek?

Odhalíte i temné stránky kávového průmyslu. Zaposloucháte se se do příběhů otroků a jejich rodin, kteří dřeli na kávových plantážích. Zjistíte, jaký zlomek z ceny prodaného šálku kávy ve skutečnosti putuje k farmáři. Zahrajete si také na nákupčího kávové burzu a pokusíte se na prodeji kávy vydělat co nejvíce peněz. Ale pozor, cena černého zlata reaguje na světové události, jako je například válka nebo přírodní katastrofy.

Na výstavě narazíte i na rozložený profesionální kávovarcof a prohlédnete si jeho jednotlivé části. Určitě byste neměli minout ani vitríny s nejrůznějšími druhy kávovarů, které skrývají celou řadu světových unikátů. Uvidíte například nejmenší kávovar na světě nebo skleněný originál ve tvaru gotické katedrály. Jeho cena se vyšplhala až na neuvěřitelných 20 tisíc dolarů! Kromě přístrojů na přípravu kávy vás určitě zaujme také historický porcelán nebo raritní šálky a hrnečky.

A co se takhle projít kávovníkovou plantáží? Nebo si vypěstovat vlastní rostlinu? S tím vám pomůže speciální mobilní aplikace. Když budete kávovník správně zalévat, sklidíte i kávové třešně. Součástí výstavy je také pražička, kde je možné si s pomocí obsluhy kávová zrna sám upražit. O víkendech se můžete těšit i na pojízdnou kavárnu.

„Praktické infromace" nebo „Jak a kdy na COFFEE"???
• Zábavní vědecký park VIDA! najdete u brněnského výstaviště.
• Výstavu o kávě navštívíte v rámci běžného vstupného do expozice.
• Jen 90 Kč zaplatíte, pokud využijete ve všední dny od 16h odpolední vstupenku.
• do 30. 6. 2022

Chcete zažít výstavu COFFEE jinak? Přijďte na komentovanou prohlídku, která se koná vždy třetí čtvrtek v měsíci od 17.00 do 18.00 přímo ve výstavě.


VIDA! pro rodiny

3D film Na křídlech ptáků1
Dospělé ale i děti od 6 let určitě nadchne promítání 3D filmu Na křídlech ptáků.
Díky nejmodernějším technologiím a ultralehkým kamerám umístěným na ptačí hřbet, uvidí svět ze zcela nové perspektivy. Zjistí, jaké to je být obávaným orlem či sokolem nebo naopak jejich kořistí. 3D film můžete zhlédnout každý den v českém dabingu Jany Plodkové.

VIDA! Roboti
19. 3. 2022, 10.00-18.00
Roboti míří do VIDA! Užijte si zábavní vědecký park plný robotů. 2Přijďte si popovídat s mluvícím robotem Karlem Pepperem, vyzkoušet si kybernetické klání mezi roboty z Lega Mindstorms nebo se seznámit s Ozoboty. Na místě si také vyrobíte vlastního svítícího robůtka a pokusíte se rozpoznat básně napsané umělou inteligencí. Zájemci můžou už v pátek navštívit mezinárodní soutěž Robotiáda pořádanou týmem JCMM. Své síly poměří přihlášené týmy žáků a studentů a to hned v sedmi napínavých disciplínách.

Víkendové programy s pokusy
Každý víkend čeká na rodiny3 s dětmi program s pokusy. V březnu má název Chemie k sežrání. Dozví se, proč dokáže kiwi sežrat gumového medvídka nebo jak připravit míchaná vajíčka pomocí lihu. Kyseliny a zásady promění v pastelky a nakreslí si jedinečný obrázek.

(foto: archív VIDA!, Na křídlech ptáků ©Giant Screen Films)