Advent na Špilberku patří hračkám

foto na titulni stranuTrochu symbolicky do adventního času připravilo Muzeum města Brna vůbec poprvé výstavu z vlastního fondu Her a hraček. Doposud byly jednotlivé exponáty zapůjčovány do jiných institucí, případně využívány jen pro účely Muzea města Brna. Ve výstavě s názvem Hračky na Hradě budou vystaveny exponáty, které zůstávaly ukryty v depozitářích. Některé bylo potřebné restaurovat, aby opět vynikla jejich původní krása. Nejstarší z nich, dřevěnou kazetu s hracími kameny pro dámu, mlýnek a vrhcáby, řadí odborníci na konec 17. století.

Návštěvníky, všech věkových kategorií čeká hřejivá náruč vzpomínek, fantazie, něco hádanek a ponaučení, veselá zvířátka a... ostatní záleží už pouze na nich. Děti se rády na něco těší a dospělí si rádi oživují krásně prožité chvíle. Celé to nejlépe vystihuje krédo výstavy: Pojďte si hrát nebo se alespoň podívat!

Výstava je pomyslně rozdělena do šesti celků. hračky 001Výstava je pomyslně rozdělena do šesti celků. Prvních pět místností je koncipováno jako klasická výstava, v každé je vystaveno něco. Šestá místnost bude sloužit jako velká herna pro jednotlivce i skupiny. Neboť, hra je pro děti stejně důležitá jako jídlo a spánek!

V první místnosti se nachází stolní hry v celé jejich pestrosti a šíři. Prohlédnout si zde můžete knihu vázanou v kůži, zdobenou zlacenou kresbou, která na pergamenu skrývá herní plán pro u nás kdysi oblíbenou hru – vrhcáby.

Druhá místnost představí poklady babiček, krásné starožitné panenky s pravými vlasy. K vidění jsou zde pokojíčky, kuchyňky, kočárky i medvídci.

Ta třetí patří tajemným dálkám, dobrodružství a odvážným činům.hračky skupiny  003 Místnosti vévodí velkorysé modely lodi Vikingů a jedné z lodí Kryštofa Kolumba. Na délku měří více než metr a jsou propracovány do nejmenších detailů. V rohu místnosti je téměř celá armáda malovaných cínových vojáčků, pruských, rakouských i tureckých.

Sny a fantazie odkrývá čtvrtá místnost, kde se nachází domácí loutková divadla, loutky, neznámé krajiny, vystřihovánky. Domečky, vesničky, zvířátka, které vyráběli rodiče a prarodiče pro svoje děti doma. Doposud v nich zůstává kouzlo laskavosti, které se jen tak nevytratí.

V páté čekají na návštěvníky pohádky. Moravská ústředna v Brně hračky skupiny  012vyráběla pro děti nejen textilní hračky, ale také filmové pohádky pro domácí promítání večer po setmění. Příběhy se nejprve četly k jednotlivým okénkům filmu z malých doprovodných knížeček, později přímo z filmu. Posedět lze v téměř sto let staré školní lavici a nakouknout do pokojíčku pro panenky – školní třídy s lavicemi i posunovací tabulí.

V poslední největší místnosti je pak možné si pohrát, nebo jen tak odpočívat.

 

Andělské Vánoce na hradě Špilberku

Sotva nám opadalo listí ze stromů, máme tu měsíc prosinec a za dveřmi pomalu vykukují Vánoce. Jak všichni dobře víme, vánoční svátky patří především rodině a našim dětem. Proto jsme jako každý rok nachystali Vánoční akci pro rodiny s dětmi, ale i případné kolemjdoucí. VnŠ 2019 -  MWecker-0030Letošní akce nese název Andělské Vánoce a je součástí Adventních oslav na hradě Špilberku. Anděl, který je jedním z hlavních symbolů Vánoc, přiletí na hrad Špilberk v sobotu 11. prosince. Bude tu rozdávat radost a úsměv dětem po celou sobotu. Připravíme se tak všichni na neděli 12. prosince, která je zároveň třetí adventní nedělí. Na tu zapalujeme růžovou svíci, tzv. pastýřskou, která vyjadřuje radost z toho, že postní období je téměř u konce a adventní období získává slavnostnější ráz. V sobotu 11. prosince, kdy budou Andělské Vánoce probíhat, jsme připravili doprovodné akce na Velkém nádvoří, kde bude také Vánoční strom a děti si zde budou moci opéct Vánočního buřta. Více se dozvíte na www.spilberk.cz.  Budeme se těšit na Vaši návštěvu!

VnŠ 2019 -  MWecker-0365


Kdo si hraje, 
ten se baví,
nechce se mu zahálet.
Kdo se baví,
ten je zdravý -
míči, pojď se kutálet!


(sal)
Foto: Miloš Strnad, Michaela Budíková, MuMB