Špilberk jako nový. Rekonstrukce se dočká i strážnice

hs-1Hrad Špilberk prošel v posledních letech významnou renovací. Strážnice, ve které sídlí Správa hradu Špilberk, je poslední část, které se rekonstrukce nedotkla. 

„Strážnice je posledním objektem, který nebyl obnoven v rámci celkové rekonstrukce hradu Špilberku, která probíhala v minulých letech. Oprava tohoto posledního objektu bude dovršením několik let trvající snahy o kompletní obnovu nejviditelnější a nejikoničtější brněnské památky. Hrad Špilberk je stále oblíbenějším místem nejen pro tuzemské návštěvníky, ale i pro turisty ze zahraničí a nově zrekonstruovaná strážnice podtrhne ještě více charakter této kulturní památky," nastínila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Jedná se o nejstarší dochovanou část špilberského opevnění – gotickou baštu pocházející z 13. století, později nazývanou bašta sv. Anny. V roce 1682 byla podle projektu stavebního ředitele Johanna Konráda Gernratha při baště vystavěna dvoupodlažní zbrojnice. V současné době slouží objekt strážnice potřebám Správy hradu Špilberk, která zde vykonává svoji agendu. Dispozičně je budova strážnice rozdělena na dva vzájemně propojené objekty, z nichž jedna část je podsklepená. V 1. podlaží jsou rozmístěny provozní prostory Správy hradu, sociální zázemí, kuchyňka a několik prostor pro skladování. Kromě toho jsou zde umístěny i místnosti ostrahy a centrum technologického zabezpečení objektů Muzea města Brna. V podsklepené části objektu byl vybudován prostor, který se v současné době využívá jako bistro.

„Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou 66 milionů korun včetně DPH a financována bude z rozpočtu Brna. Kompletní oprava se bude týkat statiky objektu, která odpovídá svému stáří. Bude nutné náležitě statiku strážnice zajistit. Životnost byla překročena také u omítek vnějších i vnitřních, podlah, oken a dalších konstrukcí. Modernizací projdou sociální zařízení, ta budou vybudována na uživatelsky příhodnějším místě než doposud," doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.