Vzdělávání seniorů se mění, chtějí více zážitků

seniorVzdělávání seniorů se v posledních letech i díky covidové pandemii významně mění. Senioři dnes už nejsou homogenní skupinou ani z hlediska věku, ani z hlediska znalostí jazyků, IT technologií, sociálních sítí a zejména představ o trávení volného času. „Seniorské vzdělávání tak musí více než kdy dříve nabízet širokou paletu aktivit," říká Kateřina Pevná, vedoucí Oddělení vzdělávání seniorů z Institutu celoživotního vzdělávání MENDELU.

„Postupně padá mýtus o velké přednáškové místnosti plné seniorů, kteří pouze poslouchají přednášku. Senioři už chtějí víc," uvedla K. Pevná. „Pozorujeme velký zájem o kurzy, které jsou kratší a kombinují v sobě nejen odborné přednášky, ale i prožitek například ve formě vycházek na zajímavá místa," doplnila. Jedním z kurzů, který jde na Mendelově univerzitě s dobou, je kurz Vše o mléce. V něm senioři poznají mléko jako surovinu nejen teoreticky, ale i prakticky – v laboratoři se naučí vyrábět jogurt, čerstvý sýr či zmrzlinu.

Požadavek zkusit si věci vlastníma rukama či zažít něco na vlastní kůži je stále častější a není výsadou mladých. Dokladem je rostoucí zájem o mezigenerační programy, které jsou určeny pro prarodiče a jejich vnoučata.

„V době postcovidové jde o reakci na předchozí separaci, kterou senioři významně trpěli a báli se jí více než nemoci
samotné," míní Kateřina Pevná. Od října se mohou senioři se svými vnoučaty zapojit do dvou tematických mezigeneračních programů.

Více na www.icv.mendelu.cz/u3v a www.icv.mendelu.cz/mgu

(pr, Foto: Archív Mendelu)