Období Dušiček přichází, hlídky městské policie budou na hřbitovech ve dne i v noci

Clipboard03Blíží se Památka zesnulých a ani letos nebudou na brněnských hřbitovech chybět hlídky městské policie. Do pravidelných kontrol pietních míst se zapojí dvě stovky strážníků. Vybaveni budou nejen služebními psy, ale také moderní technikou.

Přítomnost strážníků v okolí brněnských hřbitovů bude patrná v denní i noční dobu. Kromě Ústředního hřbitova budou pravidelně kontrolovat pietní místa v Židenicích, Líšni, Slatině a Tuřanech či v Komíně. Posílené kontroly se týkají také městských částí Královo Pole, Řečkovice, Jehnice, Soběšice, ale i Žebětín.

Strážníkům pomohou služební psi, důležitou roli sehraje také technika

Cílem zvýšeného dohledu a pravidelných kontrol je zajistit návštěvníkům hřbitovů maximální bezpečí. Strážníci se ale také zaměří na samotná pietní místa: „Věřím, že velmi častá přítomnost hlídek městské policie bude působit zejména preventivně a pomůže předejít případným krádežím věnců, kytic, ničení hrobů či vykrádání aut," říká Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno. Strážníci jsou připraveni řešit nenadálé situace či ochotně pomáhat lidem, kteří se ocitnou v nesnázích.

Důležitou roli budou mít nejen služební psi, ale také mobilní kamery, které je možné umístit na riziková místa, a strážníkům poskytují nepřetržitý dohled. Například na brněnském Ústředním hřbitově funguje i stálý kamerový systém. Za tmy hlídky využívají i dalekohledy s funkcí nočního vidění.

Období, kdy lidé navštěvují hřbitovy, aby uctili Památku zesnulých, je spojeno také se zvýšenou dopravou. Velké množství z nich přijíždí svými vozidly, což mnohdy může způsobovat nemalé komplikace. „Pokud se dopravní situace zhorší, usměrníme dopravu a navedeme řidiče na volné parkovací plochy. Velmi ale doporučujeme využít hromadnou dopravu, návštěvníci tak mohou ušetřit mnoho času, který by jinak strávili v kolonách," doplňuje Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů.