Vyrazte s dětmi na výlet. Chytré prázdniny vám dají tipy na zajímavé zážitky

archeoV loňském roce se na jižní Moravě uskutečnil první ročník projektu Chytré prázdniny. Letos se akce opět odehraje, tentokrát v rozšířeném podání. Všechny děti, které navštěvují první stupeň základní školy v Jihomoravském kraji, obdrží volné vstupenky do šesti institucí. Zároveň se každý zájemce může zaregistrovat na webu a odebírat prázdninový zpravodaj se zajímavými tipy na výlety.

Do projektu jsou zapojeny významné instituce zaměřené na vědu, techniku, historii a poznání. Jsou jimi Archeopark Pavlov, Hvězdárna a planetárium Brno, Mohyla míru, Muzeum Boskovicka, VIDA! science centrum a Zoo Brno. Mediálními partnery jsou Česká televize Brno, Český rozhlas Brno a Deník. Projekt zaštítili primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Po loňských prázdninách naši zemi zasáhla pandemie nemoci covid-19 ještě větší silou než na jaře roku 2020. Děti byly téměř celý školní rok na distanční výuce. Rádi bychom je i jejich rodiny motivovali, aby prožily krásné prázdniny a poznávaly svůj kraj. Zároveň touto iniciativou chceme pomoci organizacím, které kvůli vládním omezením přišly o velkou část návštěvníků," přiblížil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Na projektu se podílí také Centrála cestovního ruchu jižní Moravy a TIC Brno, které se starají o pravidelný zpravodaj Chytré prázdniny. K jeho odebírání se mohou zájemci přihlásit na webu www.chytreprazdniny.cz.  Každé dva týdny jim tak přijdou do virtuální schránky tipy na nevšední výlety s dětmi po celém regionu.

„I letos se na volňásky může těšit zhruba 40 tisíc dětí z prvních až pátých tříd základních škol. Všechny zapojené instituce si připravily bohatý program, který stojí za zhlédnutí. Věříme, že i tato akce pomůže lokálnímu cestovnímu ruchu se po dlouhé vynucené přestávce nadechnout. Brno a celý Jihomoravský kraj oplývají mnoha krásami a letní měsíce jsou nejlepší dobou pro jejich objevování. Chytré prázdniny si připravily akce pro všechny – děti i dospělé," doplnila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

V loňském roce volné vstupy využilo téměř 6 tisíc dětí a vyšlo 15 zpravodajů pro 1 500 odběratelů. Ve speciální sběratelské hře bylo možné získat na každém navštíveném místě tematickou placku. Celkem jich bylo rozdáno 5 tisíc, všech pět nasbíralo 92 dětí.