Pomozte ovzduší se zelenou elektřinou

spp„Zelenou" elektřinu stoprocentně vyrobenou z obnovitelných zdrojů nabízí nově na tuzemském trhu s energiemi také zastoupení společnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s, v České republice. Produkt Čistá elektřina je určen pro ekologicky smýšlející domácnosti a malé firmy, které tak mohou udělat další konkrétní a důležitý krok ke zlepšení životního prostředí.

Při využívání Čisté elektřiny od SPP její odběratelé uvolní do ovzduší ročně asi o 440 kilogramů oxidu uhličitého méně. „Na Slovensku je SPP nejen lídrem trhu se zemním plynem a elektřinou. Tuto pozici si zde buduje také v oblasti zelených energií a už nyní je rovněž největším výkupcem energie z alternativních zdrojů. Jsem velmi rád, že nyní můžeme také českým zákazníkům nabídnout za velmi příznivých podmínek elektřinu vyrobenou výhradně v slunečních, větrných nebo vodních elektrárnách," uvedl generální ředitel českého zastoupení SPP Juraj Ondris. Zákazníci se navíc nemusejí obávat, že volba zelené energie jim přinese výrazné zvýšení plateb. Běžná domácnost, která nevyužívá elektřinu k topení, zaplatí měsíčně o devět korun více. „To je částka, kterou v rodinném rozpočtu nepoznáte, ale přínos pro přírodu bude mnohonásobně vyšší," doplnil Ondris.

V současnosti SPP vykupuje zelenou elektřinu od zhruba 2 380 malých výrobců po celé Slovenské republice. Každý odběratel Čisté elektřiny získá od SPP certifikát, potvrzující původ elektřiny a s informací, z jakého zdroje elektřinu odebírá.

SPP působí na českém trhu už více než deset let. Mezi její dlouhodobé velké zákazníky patří například sklárny, pivovary a teplárenské nebo stavební společnosti. Stále také přibývá domácností, kterým přechod od většiny tradičních dodavatelů k SPP obvykle přinese až několikatisícovou úsporu v ročním vyúčtování za plyn a elektřinu.

Skupina SPP dodává energie v České republice a na Slovensku více jak 1,3 milionu zákazníků, od domácností až po velkoodběratele. V roce 2019 dodala skupina SPP zemní plyn a elektřinu v hodnotě více jak 1 119 mil. EUR. Celkový prodej plynu SPP koncovým zákazníkům v Česku a na Slovensku v roce 2019 představoval takřka 27,38 TWh, prodej elektřiny pak 1,25 TWh.