Nesahat, nenosit, nesbírat… Mláďata nejsou opuštěná

Clipboard23Lesy a příroda zůstávají jedněmi z mála míst, kde si mohou lidé užívat naplno slunečného počasí. I zde je ale třeba dodržovat pravidla ohleduplného chování, nejen vůči ostatním návštěvníkům, ale i k obyvatelům lesa.

Jarní čas je období, kdy všechna zvířata přivádějí na svět své potomky. „Pokud na nějaká zdánlivě opuštěná mláďata v lese narazíte, nechte je na místě a nesahejte na ně, ani se jim nesnažte pomoct. Nejsou opuštěná, jejich matka se k nim pravidelně vrací, aby je nakrmila. Chová se tak proto, aby nepřilákala pozornost predátorů. Přemístění mláďat člověkem může způsobit, že už je jejich matka nenajde a ona tak zemřou hlady," vysvětluje Monika Neshybová z Lesů města Brna. Nebezpečí pro zvěř představují také volně pobíhající psi, proto mějte vždy svého čtvernožce na vodítku.

Se zvýšenou návštěvností v lese zůstává velké množství odpadků, které vítr rozfouká do velkého prostoru. V současném suchém období jsou velkým nebezpečím požáry. Rozdělávání ohňů v lese je přísně zakázáno, ale stačí odhozený nedopalek cigarety a....

Z důvodu zpracování kůrovcové kalamity se více než normálně můžete v lese setkat s lesní technikou. Proto je nutné nechat volné přístupové cesty do lesa, neparkovat auta před závorami ani nevjíždět na lesní cesty. Pokud nevlastníte povolení k vjezdu do lesa, je zakázáno do lesa vjíždět jakýmkoliv dopravním prostředkem. Kvůli neustálé likvidaci kůrovcové kalamity narazíte také častěji na velmi vysoké skládky dříví. V rámci vlastní bezpečnosti na klády, které se mohou uvolnit, nelezte a nedovolte to ani dětem. „Aktuálně s jarním počasím evidujeme zvýšený pohyb motorek a čtyřkolek, které bezohledně jezdí lesem přes paseky, houštinami a porušují jak zákony, tak i obecnou míru ohleduplnosti k ostatním návštěvníkům, zvěři i zaměstnancům lesů," doplnila Monika Neshybová.

(sal, foto: Archív LmB)