Nouzové přístřešky pro lidi bez domova pomáhají v non stop centru u Anthroposu

Clipboard20Jako jeden z vítězných projektů v rámci třetího ročníku participativního rozpočtu Dáme na vás byly pořízeny nouzové přístřešky pro lidi bez domova. Od 17. dubna jsou využívány v nově otevřeném non stop centru pro lidi bez domova u Anthroposu, které zřídilo město.

Navrhovatelka, Kateřina Čanigová, podala návrh na pořízení nouzových přístřešků, aby ochránily lidi bez domova před umrznutím a dalšími komplikacemi spojenými se zimním obdobím. „V jedinou lednovou noc v roce 2019 v ulicích města Brna umrzli tři lidé. Nouzový přístřešek je řešením, které mohlo těmto lidem zachránit život, jeho pořízením tak Brňané přispěli k tomu, aby už nikdo kvůli mrazu v ulicích našeho města nezemřel," říká Kateřina Čanigová.

Při sčítání lidí bez domova na území města Brna v roce 2018 bylo zjištěno, že 509 lidí spí celoročně venku, z toho 397 mužů a 112 žen. Oficiální předání přístřešků proběhlo v pátek 17. dubna v nově otevřeném nonstop centru pro lidi bez domova u Anthroposu, které zřídilo město Brno.

„V letošním roce poslouží 47 přístřešků prvotně v nově zbudovaném nonstop centru pro lidi bez domova v bývalém vojenském sportovním areálu u Anthroposu. Toto centrum bylo zřízeno v důsledku snahy zajistit lidem bez domova útočiště kontrolované terénními pracovníky v období pandemie COVID-19, a tím snížit riziko rozšíření nákazy," říká Tomáš Koláčný, druhý náměstek primátorky města Brna.

V zimě pak budou přístřešky rozděleny mezi Diecézní charitu Brno a Odbor sociální péče Magistrátu města Brna. Tyto instituce je budou nabízet lidem, kteří z různých důvodů nevyužívají noclehárny. „Přístřešek je vyroben z izolační polyetylenové pěny a hliníkové folie, je nehořlavý a skládací. Zahřívá se tělesným teplem, které se uvnitř drží díky termální izolaci, proto v něm může být až o 18 stupňů tepleji než venku," doplnil Tomáš Koláčný, druhý náměstek primátorky města Brna.

Projekt „Nouzové přístřešky pro lidi bez domova" byl devátým vítězným projektem třetího ročníku Dáme na vás a získal 1 990 hlasů. Celkové náklady na pořízení přístřešků dosáhly 166 000 Kč. Zbytek peněz do celkové navržené částky bude použit na jejich tříletou udržitelnost.

Aktuální postup v realizaci vítězných projektů z prvního a druhého ročníku Dáme na vás můžete sledovat na webu Dáme na vás: damenavas.brno.cz/realizace-projektu/.