Pěší trasa Zouvalka na přehradě bude díky rekonstrukci bezpečnější

zouvalkaTuristická pěší trasa na levém břehu přehrady se dočká rekonstrukce a terénních úprav, které zlepší nevyhovující stav stezky. Termín zahájení stavby je v březnu, dokončení se předpokládá koncem června.

Trasa vede přes významnou přírodní a geologickou oblast chráněného krajinného rázu v přírodním parku Podkomorské lesy. Nachází se rovněž v oblasti archeologických nálezů.

„Momentální stav chodníku není vyhovující, trasa je v terénu jen historicky vychozena. Je příliš úzká, její šířka je daná pouze současnou možností terénu. V celé délce trasy je chodník příkrý, leží na hraně strmého svahu vedoucího do Brněnské přehrady. Špatný je také jeho technický stav, jsou zde skalní výlezy, kořeny, různorodý povrch. Obousměrný provoz stezky je v mnoha místech značně nebezpečný," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Úpravy se dotknou úseku od severního předpolí lávky pro pěší pod hradem Veveří přes Zouvalku po stávající cestu vedoucí za bezejmenným vodním korytem směrem k lodní zastávce Cyklistická a dále k restauraci „U Šuláka".

„V nejstrmějších místech chodníku jsou navrženy stupně z ocelových lávek s dřevěným pochůzným povrchem a dřevěným zábradlím. Celková délka opravovaného chodníku je 825 m. Celý úsek chodníku je navržen v šířce dvou metrů. Konstrukce chodníku vznikne dosypáním vrstvy štěrkodrti s vrstvou drobného kameniva položenou na povrchu," uvedl radní pro oblast investic David Grund.