Návštěvníkům vánočních trhů opět pomohou stovky strážníků

IMG 2877Adventní trhy v centru Brna budou bedlivě kontrolovat hlídky městské policie. V provozní době stánků plánují strážníci nepřetržitou přítomnost na náměstích, dohled posílí i v nočních hodinách. Rozsáhlé bezpečnostní opatření patří k těm personálně nejnáročnějším z celého roku. Zapojí se do něj v součtu téměř čtyři stovky strážníků z celého města. Na starosti budou mít náměstí Svobody, Zelný trh, Dominikánské náměstí a jejich okolí. Na Moravském náměstí se budou pohybovat hlídky Policie ČR.

„Předvánoční období má být časem klidu a pohody. Mnoho lidí ho však prožije ve shonu a stresu. Svojí přítomností na trzích chceme předcházet komplikacím a být návštěvníkům k ruce pro případ, že by přece jen museli nějaké potíže řešit. V dohledu na veřejný pořádek nám velmi pomáhá i monitoring všech čtyř náměstí kamerovým systémem," upozornil Luboš Oprchal, ředitel Městské policie Brno.

Doprava se výrazně omezí

V tomto intenzivním režimu budou strážníci na adventní trhy a okolní ulice dohlížet celý měsíc. „Nechceme nic ponechat náhodě ani v nočních hodinách. Pro historické jádro města jsme proto vyčlenili jednu autohlídku navíc. Doplňovat ji budou i strážníci ze specializovaných jednotek," popsal Radek Hála, vedoucí revíru Střed.

Bezpečnostní opatření městské policie začíná v plném rozsahu několik hodin před rozsvícením Těsnohlídkova stromu na náměstí Svobody v pátek 29. listopadu 2019. Zvýšený dohled v centru ovšem strážníci zahájí už o týden dříve, kdy propuknou adventní trhy na Zelném trhu a Moravském náměstí.

Strážníci avizují, že doprava v nejbližším okolí bude po dobu trvání trhů výrazně redukována i pro vozidla s oprávněním pro vjezd do historického jádra Brna. „Zákaz vjezdu vymezují přenosné dopravní značky a důsledně ho budou vymáhat strážníci dopravní jednotky. Dodržování pravidel je nezbytné kvůli bezpečí chodců v historickém centru a jejich případné porušení hodlají hlídky přísně postihovat," upozornil Pavel Čermák, vedoucí odboru pořádkových útvarů.

Desítky hlídek městské policie dohlédnou i na bezpečnost u nákupních center v celém Brně. Strážníci budou bdít také nad nerušenou adventní atmosférou při rozsvěcení vánočních stromů v jednotlivých městských částech nebo při veřejných mikulášských besídkách.

(jag)