Do centra Brna se vrátí lidský řetěz. Studenti, neziskový sektor a další pořadatelé za podpory města připomenou sametovou revoluci

amb u5 xviia-1778 02002-1024x576„Mánička, -y, ž.: Označení mladého muže, který nosil delší vlasy. Často také poslouchal rockovou nebo undergroundovou hudbu. Tehdejší režim máničky stavěl na úroveň příživníků a pořádal proti nim zátahy na vybraných akcích." Nejen slovníček pozapomenutých výrazů, ale i fotografie z brněnského archivu, a především pozvánky na vzpomínkové a kulturní akce, které připravili k výročí událostí 17. listopadu 1989 různí brněnští pořadatelé, to vše nabízí webové stránky 30let.brno.cz.  Ty byly právě spuštěny jako součást kampaně Slavíme 30 let svobody.

„Rozhodli jsme se jít především cestou finanční a propagační pomoci aktivitám studentů, neziskových organizací a dalších organizátorů. Třicáté výročí událostí, které odstartovaly velké změny v naší zemi a v našich životech, díky tomu bude už od září postupně připomínáno v pestré škále pohledů a může oslovit jak pamětníky, tak generace, které se narodily a vyrůstaly později," představila roli města jeho primátorka Markéta Vaňková a upozornila, že vyvrcholení vzpomínkových akcí se chystá hned na dva termíny: „17. listopad je významným datem pro celou zemi, 20. listopad je okamžikem, kdy se začaly přepisovat dějiny v Brně."

Kristýna Černá, uvolněná zastupitelka pro oblast marketingu a cestovního ruchu, připomíná další rovinu připravovaného dění: „Oceňujeme snahu organizátorů o interaktivní a edukativní pojetí akcí a rádi jsme se k němu připojili. Na webu tak zveřejňujeme výzvu všem, kteří se na archivních snímcích z listopadu 1989 poznají, ať se nebojí sdílet své vzpomínky. Stejně tak uvítáme, pokud nám lidé zašlou fotografie z té doby, rádi je do galerie přidáme." Kristýna Černá také upozorňuje na další symboly této éry: „Mladším generacím jistě přijde vhod na webových stránkách publikovaný slovníček dnes již mnohdy pozapomenutých výrazů jako například bony, spartakiáda nebo znárodnění. Na rozdíl od loňských ‚megaoslav' 100. výročí republiky ještě v režii minulého vedení města jsme zvolili úspornější, ale současně myslím i důstojnou formu oslav."

V rámci kampaně Slavíme 30 let svobody město Brno také zajistí propagaci na svém webu, sociálních sítích a v Brněnském metropolitanu, dále prostřednictvím reklamy ve vozidlech dopravního podniku, velkoplošné reklamy (CLV), inzerce v denním tisku a spotů v rádiích.

Magistrát města Brna
Tiskové středisko
tel.: +420 542 172 162
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

SLAVÍME 30 LET SVOBODY – VÝBĚR AKCÍ

14.–19. 10. 2019 / TOTALITA – Multimediální zážitek umožní návrat před rok 1989
Na náměstí Svobody vyroste velký projekční dóm, který díky nejmodernějším technologiím umožní návštěvníkům cestovat časem. Zatímco projekce přinese divákům především emocionální zážitek, informační panely rozmístěné v okolí dómu doplní potřebné faktografické informace a celkový historický kontext událostí. Instalace bude přístupná každý den od 8:30 do 19 hodin, dopolední hodiny budou ve všední dny určeny především školám, které si konkrétní čas návštěvy mohou rezervovat na webu, zbylé časy nejširší veřejnosti.

12. 11. 2019 – 3. 5. 2020 / Výstava Železná opona 1948–1989
Výstava, která bude k vidění v Technickém muzeu v Brně, představí historii ostrahy státních hranic od roku 1945 do roku 1989, ukáže výzbroj a výstroj jednotek Pohraniční stráže, způsoby překonávání státních hranic bývalého Československa a prostředky používané při překračování.

17. 11. 2019 / Nasvícení Špilberku v barvách české trikolory
V rámci kampaně „Díky, že můžem" zajistí město nasvícení hradu Špilberk barvami české trikolory k 30. výročí sametové revoluce. Trikolorou bude hrát i Mahenovo divadlo, divadlo Husa na provázku a fontána u Janáčkova divadla. V rámci kampaně se česká trikolora objeví na dominantách celkem 30 měst po celé střední a východní Evropě, v zemích, které byly součástí socialistického bloku a společně si připomínají výročí pádu komunismu.

17. 11. 2019 / Brněnský sedmnáctý
Na velkém pódiu na náměstí Svobody vystoupí řečníci z řad studentů, umělců, pamětníků listopadových událostí či rektorů brněnských univerzit. Program bude doplněn o vystoupení písničkářů a kapel, o drobná divadelní či hudební vystoupení i světelné instalace. Připravena bude univerzitní zóna a zóna neziskových organizací, které se podílejí na rozvoji demokracie, šíření povědomí o lidských právech a svobodách či budování angažované společnosti. V 18 hodin začne tradiční lampionový průvod pořádaný studenty Masarykovy univerzity.

17.–20. 11. 2019 / Nezapomeňme
Čtyřdenním festivalem v Brně vyvrcholí celorepubliková kampaň „Nezapomeňme" připomínající výročí 30 let od událostí sametové revoluce. Program na Kobližné ulici a na Malinovského náměstí nabídne multimediální instalaci, hudební produkce, vystoupení řečníků a promítání dobových záběrů. Historické události by měl připomenout i lidský řetěz vedoucí z náměstí Svobody na Malinovského náměstí.

20. 11. 2019 / Velvet Club Revolution
Klubový underground si připomene hned sedm brněnských klubů, ty společně pod názvem Velvet Club Revolution připravují klubovou noc. Oslovit má zejména brněnské studenty, ale nejen je. Revoluční atmosféru připomenou fotografie a videozáznamy zachycující listopadové dění '89 ve městě Brně promítané v průběhu večera v jednotlivých klubech. Dopravu mezi kluby zajistí speciální autobusy. Během jedné noci tak bude možné navštívit Metro Music Bar, Flédu, Melodku, Eleven, Favál, Starou Pekárnu a Kabinet Múz.