Leden je měsícem divočácké lásky

obr5Pro stromy je leden dobou vegetačního klidu. Pro divoká prasata obdobím námluv, v myslivecké mluvě tzv. chrutí. Je toho mnoho, co se o tomto údajně nejchytřejším obyvateli našich lesů neví.

Pověst o Bivojovi nelhala, alespoň pokud jde o výskyt prasete divokého v našich končinách. Kdysi se vyskytovalo nejen v celé Evropě, části Asie, ale i v Africe. Postupně bylo vyhubeno a v Anglii, Irsku, Dánsku nebo Skandinávii nežije ani dnes. Ve střední Evropě se nejvíce rozšířilo po druhé světové válce, a to zejména z Polska a Německa, kde se přemnožilo. Problém tohoto chytrého sudokopytníka a všežravce je jeho přizpůsobivost a to, že zde nemá žádného predátora, který by redukoval jeho stavy. Člověku moudrému nezbývá tedy nic jiného, než se pokusit zastoupit přirozené nepřátele divočáka, kterými jsou medvědi nebo vlci.

Je známo z jeskynních kreseb, že již od paleolitu byl lov na divočáka nejen nutností jako zdroje potravy, ale současně se souboj s nebezpečným kancem stal důkazem statečnosti a ve středověku se jednalo o tzv. „rytířskou zvěř". Maso divočáka je vysoce kvalitní přírodní produkt. Zvěřina se svým složením a strukturou nedá srovnávat s masem hospodářských zvířat, a to především díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuků. Zároveň však její nutriční hodnota vysoce převyšuje hodnotu masa hospodářských zvířat, což je velmi ceněno.

Zblízka si můžete divočáky prohlédnout v oboře Holedná, kterou spravují Lesy města Brna. V malé obůrce je ji více než 30 kusů. Tuto tlupu tvoří jeden kňour z brněnských městských lesů a šest bachyněk dovezených z městských lesů Hradec Králové a jejich potomci. Návštěvu obory si můžete zpestřit na dětském lesním hřišti, které vybudovaly Lesy města Brna.

Na co se ptát, když dostanete kančí maso:

- o jaké pohlaví se jedná a jeho stáří. Obecně se říká, že nejlepší kus na konzumaci je bachyňka 50–60 kg
- bylo-li maso zmrzlé, nechte ho pomalu rozmrznout v lednici a pak naložte do mořidla
- pokud je čerstvé, informujte se, kdy byl kus střelen. Ideálně by mělo být uzrálé v kůži v dobrých podmínkách (1–4 °C, v suchu – ne lednička), a až po třech dnech je vhodné pokračovat (naložit na 1–3 dny a tepelně zpracovat)
- jestliže je tedy střeleno ten den, kdy maso obdržíte, ještě 2 dny v pohodě může ve vhodných podmínkách ležet,

Něco z myslivecké mluvy:

Prase divoké = černá zvěř
Sele = divočák od narození do 1 roku, rodí se na přelomu jara a léta – mívají cca do 40 kg,
Lončák = je loňské sele, může dosáhnout hmotnosti až 70 kg,
Kňour a bachyně = samec a samice prase divokého starší 2 let