Vydražená sedadla ve Zlaté tramvaji jsou označena jmény svých patronů

IMG 20181218 102031Patroni vydražených sedaček ve Zlaté tramvaji se před Vánocemi dočkali. Sedadla, která si vydražili, od středy 19. prosince nesou jejich jméno či vzkaz, který přidali. Štítkem je označeno 51 dražených sedadel. Dražba sedaček byla jednou z prvních akcí spojených výročím 150 let od vzniku městské hromadné dopravy v Brně, které si podnik připomíná v příštím roce.

„Zájem o dražbu sedaček nás příjemně překvapil. Mezi patrony jsou jednotlivci, rodiny, cizinci, ale i firmy. Mnozí připsali věnování nebo vzkaz, výsledek se mi moci líbí," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Na nalepených štítcích tak cestující najdou například hesla (S)mějte se!, Bez platného jízdního dokladu nesedat! nebo Užívejte si jízdu a život!. Rodina, která fandí hokejové Kometě, má na štítku připsáno Zlatou šalinou pro zlatý hattrick!, jiný patron vyzývá cestující, ať se k sedačce chovají slušně, protože jej stála majlant. Jeden z nápisů je zašifrovaný, patronkou další sedačky je žena z Kalifornie, která ji věnovala svým prarodičům žijícím v Brně. Zlatá tramvaj typu KT8 už ulicemi Brna jezdí více než rok, nejčastěji na lince číslo osm, případně čtyři.

Peníze vybrané v dražbě poslouží k výrobě historického označníku, tedy sloupu, který značil zastávku hromadné dopravy. „Jeho zhotovitele stále hledáme, už nyní je ale jasné, že vybrané peníze výrobu označníku pokryjí," upřesnil ředitel Havránek. Označník bude slavnostně odhalen 17. srpna 2019 na Moravském náměstí. Dopravní podnik jej umístí na stejném místě, odkud v roce 1869 začaly odjíždět první koňské tramvaje, tedy z tehdejší ulice Kiosk číslo 5.

Nejvyšší nabídnutou cenou v dražbě byla částka 5 000 Kč, nejnižší, která postačila ke koupi, 800 Kč. Celkem se prostřednictvím dražby vybralo 77 620 Kč. Vyvolávací cena činila 500 Kč.

Adopce probíhala na webových stránkách www.projekt150.cz.  Zde najdou zájemci informace, které se k nadcházejícímu výročí vztahují.