Hospic sv. Alžběty najde útočiště na Červeném kopci

hospicBrněnští radní souhlasili se záměrem pronajmout objekt bývalé LDN na Červeném kopci Hospici sv. Alžběty. Ten by zde mohl jeden rok, po dobu rekonstrukce svého sídla, provozovat Domácí hospic Tabita, terénní odlehčovací služby a skladové prostory. Nájemné bylo stanoveno na symbolickou 1 korunu.

„Hospic sv. Alžběty zajišťuje v Brně komplexní paliativní péči a je nedílnou součástí místních zdravotnických služeb. Poskytuje lůžkovou péči, půjčovnu zdravotnických pomůcek, odborné poradenství nebo také službu domácího hospice s názvem Tabita. Z důvodu rekonstrukce v prostorách hospice se vedení města rozhodlo poskytnout tomuto zařízení náhradní prostory, a to na Červeném kopci," přiblížil první náměstek primátora Petr Hladík.

Hospic sv. Alžběty je nestátní nezisková organizace, která od roku 2004 zajišťuje komplexní paliativní péči pro obyvatele města Brna a okolí. Domácí hospic Tabita poskytuje specializovanou paliativní péči jako jediný poskytovatel na území města Brna.

Domácí hospic má svůj multidisciplinární tým, který je složen z lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovnic, psychologa, ošetřovatelů a dobrovolníků. Poskytuje své služby 24 hodin denně 7 dní v týdnu. V roce 2017 se domácí hospic postaral o 233 paliativních pacientů. Terénní odlehčovací služby poskytují pečovatelskou službu v domácnostech pacientů a v roce 2017 měly v péči 89 klientů.

Prostory v areálu bývalé léčebny dlouhodobě nemocných na Červeném kopci budou pronajaty na jeden rok od 1. ledna 2019 do 31. prosince 2019.

Areál na Červeném kopci čeká proměna (https://tinyurl.com/cervenykopec). V současné chvíli je hotový projekt na demolici budov a připravuje se soutěž na zhotovitele. Z tohoto důvodu je možné prostory na Červeném kopci pronajmout. Samotné demoliční práce a stavba může začít v roce 2020.