Stín na Dominikánském náměstí poskytnou čtyři mohutné platany

stínPříjemnou atmosféru historického náměstí před budovou brněnské radnice budou do budoucna vytvářet čtyři mohutné platany, které obklopí kašnu uprostřed. Doplní tak novou alej, která zároveň vznikne na dolní straně Dominikánského náměstí v prodloužení ulice Veselé. Návrh je výsledkem dlouhé a složité diskuse architektů a památkářů.

„Jsem rád, že se podařilo najít soulad mezi požadavky památkářů a architektů a zároveň mezi potřebami obyvatel, kterým v centru města chybí zeleň. Bývalé parkoviště v historickém centru tak nahradí klidný kout pro odpočinek a relaxaci a nově vysázené stromy i kašna s vodou přispějí k ochlazení rozpálených ulic. Lidé se na výsledné podobě náměstí podíleli i hlasováním o soše Josefa, a tak věřím, že si na ně rádi najdou cestu," uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Finální podobu rekonstrukce ovlivnily unikátní archeologické nálezy v severní třetině plochy náměstí. Kvůli nim orgány památkové ochrany nepřipustily plánovanou výsadbu čtyř stromů v tomto prostoru.

„Příjemnou atmosféru náměstí si ale bez stromů nelze představit. Zvláště pak v horkých letních dnech je stín poskytovaný stromy nutností," komentoval náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander. Koncem srpna tak začala složitá jednání vedená Kanceláří architekta města o tom, kde zeleň na náměstí může být.

Nakonec byla v diskusi za účasti zástupců městské části Brno-střed zvolena koncepce s kašnou uprostřed obklopenou čtyřmi mohutnými platany. Na náměstí tak bude po rekonstrukci 12 stromů. Dva stromy na terase kostela sv. Michala a čtyři stromy uprostřed kolem kašny doplní podél dolní strany náměstí ještě šest nových stromů ve stromořadí. Stromy budou na náměstí vysazeny nejen s ohledem na požadavky památkové péče, ale i tak, aby umožnily umístění pódia v dolní části náměstí pro konání příležitostných kulturních a společenských akcí.

K vytvoření dobrých podmínek pro růst stromů bude použita moderní technologie takzvaných prokořenitelných buněk, které pod povrchem náměstí vymezují dostatečný prostor pro kořenový systém stromu a zároveň chrání podzemní vedení sítí. Výsadbu stromů na náměstí provede Veřejná zeleň města Brna ještě letos v tradičním podzimním termínu výsadeb zhruba od poloviny listopadu.