Sázení slunečnic upozorní na roztroušenou sklerózu

slunečniceSázení žlutých slunečnic v úterý 12. června v Brně upozorní na potíže pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Nemocí, která postihuje nejčastěji mladé ženy, v Jihomoravském kraji trpí kolem 2000 lidí. Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života. Právě optimistický květ slunečnice, která od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů. Dobrá psychika je v jejich léčbě stěžejní.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se koná v 10 městech ČR a je spojená se Světovým dnem RS, který letos připadá na 30. května. V Brně budou slunečnice sázet pacienti, jejich blízcí i podporovatelé. „Sejdeme se 12. června v 15 hodin na Moravském náměstí. Akce se uskuteční jako součást veletrhu prorodinných a seniorských organizací a je přístupná veřejnosti," uvádí Vlasta Blatná z pořádající Unie Roska Brno.

Brněnská Roska bude také ve vlastním stánku na veletrhu prodávat výrobky, které pacienti vytvářejí v ergoterapii. Do akce Rozsviťme ČR kromě toho zapojila několik škol či školek z okolí Brna. „Děti zasadí slunečnice, vytvoří papírové slunečnice, namalují obrázky a zapojí se i do fotografické a výtvarné soutěže," vyjmenovává Vlasta Blatná.

Ozvěnu Rozsviťme ČR chystají lidé z brněnské Rosky na pátek 15. června. Ve 12 hodin osadí při veřejném happeningu slunečnicemi záhon poblíž sídla své organizace v Srbské ulici 53.

V léčbě RS je stěžejní včasná diagnostika. Na jihu Moravy je podle MUDr. Michala Dufka, který se na léčbu nemoci specializuje ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, včasná diagnostika dobře dostupná, až na jediný zádrhel. „Někdy ji zbytečně prodlužuje čekání na termín magnetické rezonance, která je v diagnostice klíčová," upozorňuje MUDr. Dufek.

Léčbu ve srovnání s dřívějškem výrazně zkvalitnila takzvaná biologická léčba. I k ní mají pacienti na jihu Moravy dobrý přístup, i když úhradová pravidla jsou podle MUDr. Dufka nastavena tak, že se do nich snáz vejdou pacienti s nově diagnostikovanou nemocí. „Pacienti, kteří už mají klinicky jistou RS (aspoň 2 ataky onemocnění), mají paradoxně v některých případech dostupnost horší. Tyto případy pak většinou řešíme individuální žádostí o mimořádnou úhradu biologické léčby reviznímu lékaři příslušné pojišťovny. Jinak nutno říct, že dostupnost léčby se za poslední roky zvýšila," uvádí MUDr. Dufek.

Pomoc tam, kde končí možnosti zdravotního systému, nabízí už 18 let Nadační fond IMPULS. Za dobu své existence poskytl více než 33 milionů korun na výzkum nemoci, fyzioterapii i psychoterapii, nákupy přístrojů i osvětu. „O nemoci stále panují nejrůznější mýty, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Bohužel si tak ničí vlastní zdraví," podotkla předsedkyně Nadačního fondu IMPULS Kateřina Bémová. Akce jako Rozsviťme ČR mají podle ní zvýšit povědomí o nemoci. Mají také ukázat, že i s takto vážnou diagnózou je možné žít kvalitní život.

Práce fondu se neobejde bez finanční podpory firem ani soukromých osob. Příspěvek lze zaslat na účet číslo 19-2833670227/0100. Je také možné využít některou z variant jednorázových nebo dlouhodobých dárcovských SMS. Jednorázově či měsíčně lze přispívat i prostřednictvím služby darujspravne.cz. „Peníze, které vybereme, okamžitě rozdělíme organizacím, které se o pacienty starají a pomáhají jim žít plnohodnotný život RS navzdory," upřesňuje Bémová.

(red)
Foto: Archív UR