Vánoční stromek: v květináči, nebo řezaný?

PB070184Vánoční čas se blíží a kromě dárků musíme myslet i na nejdůležitější součást štědrého večera – vánoční stromek. Pokud váháte, třeba vám následující řádky pomohou rozetnout časté dilema: je lepší stromek v květináči, nebo řezaný?

Pracovníci společnosti Lesy města Brna, a.s., jsou ve svých lesních školkách na Babím lomě připraveni na obě varianty. Ti, kteří dávají přednost tradičnímu řezanému stromu, nemusejí mít obavy, že na jejich Štědrý den doplatí příroda. Všechny stromky všech velikostí, ať už voňavé jedličky či střapaté smrčky ve všech tvarech jsou v lesních školkách pěstované ze semínek. Řezaný stromky však pocházejí nejen z plantáží lesních školek, ale i z lesních prořezávek, kde jsou uvolňovány stromky tak, aby měly všechny svůj prostor na růst. Prořezávky jsou tak pro les důležitou pomocí. Stromky v květináči zase můžete na jaře zasadit, a to jak na zahradu, tak v městských lesích.

Vánoční stromeček řezaný i v květináči z lesních školek na Babím lomě můžete spojit s návštěvou lesní naučné stezky mravence Lesíka nebo rozhlednou Babí lom.

Prodejní místa jsou na všech lesních správách Lesů města Brna od začátku prosince.

Jak se starat o stromek v květináči:
1. Ideální doba aklimatizace stromku je zhruba 14 dní před vánocemi.
2. Důležité je bezmrazé světlé místo (střídáme více míst s odstupňovanou teplotou, aby byl přechod do tepla co nejpozvolnější – např. z balkónu přes chladnou chodbu do bytu).
3. Důležité je pravidelné, mírné rosení a zálivka studenou vodou (nesmí nikde proschnout).
4. V pokoji jej umístíme na chladnější místo, co nejdále od topení. Při teplotě 20 st.C stromek přetrvá bez úhony i týden, při vyšších teplotách pouze 3 dny.
5. Při přechodu zpět do zimy postup aklimatizace opakujeme v opačném sledu.
6. Při výsadbě do volné půdy na jaře volíme dobu před rašením, tedy duben.
7. Stromek můžeme ponechat v květináči na balkóně či terase, kde nám může zdobit prostor při dobré péči do dalších vánoc. (sal) Foto: Archív LMB

Tip na akci:
Výsadba vánočních stromků bude probíhat pod odborným dohledem lesníků na Babím lomě 14.4.2018 od 10 – 12 hod. Součástí této již tradiční akce bude nejen lesní pedagogika s mottem „poznávej les všemi smysly", tak i vystoupení trubačů z Lesů města Brna a drobné občerstvení.

(sal)

Foto: archív LMB