Fotbalová sezona začne v Brně rizikovým šlágrem s Ostravou

Hned několik rizikových faktorů se snoubí před úvodním prvoligovým utkáním v kopané. Na brněnský stadion v Srbské ulici zamíří fotbalisté Ostravy. Týmy jsou tradičními rivaly a atmosféra při utkáních bývá obvykle vyhrocená. Mnozí fanoušci z takzvaného tvrdého jádra se vzájemně kvůli klubovým barvám považují za úhlavní nepřátele. Napětí na stadionu může ovlivnit jistá vyhladovělost ostravských příznivců, jejichž tým se vrací do soutěže po ročním působení v nižší lize.

Městská policie Brno se proto rozhodla nasadit značné množství sil, aby zajistila bezpečí v okolí arény. „Bereme v potaz, že los připadl na Baník hned v prvním zápase a euforie hostů bude pravděpodobně velmi znatelná. Datum je známé poměrně dlouho dopředu a ostravští fanoušci si tedy mohli na atraktivní letní termín před víkendem naplánovat volno. Nasadíme proto stovku strážníků," shrnuje ředitel městské policie Luboš Oprchal.

Televize vábí na tribuny

Brněnští strážníci považují utkání za mimořádně rizikové. Městská policie proto nasadí i takzvaná štítová družstva, psovody a desítky dalších pořádkových hlídek.

„Jedná se o televizní duel. I když by se mohlo zdát, že řada lidí nepřijde do ochozů a zůstane v obývacím pokoji, opak bývá pravdou. Zápasy vysílané přímým přenosem jsou divácky atraktivní a hojně navštěvované," vysvětluje Luboš Oprchal. Počet zejména domácích fanoušků ovšem výrazně ovlivňují také aktuální výkyvy počasí.

Zájem o kopanou mezi příznivci Baníku neochladl ani navzdory ročnímu prvoligovému půstu. Fanoušci měli příležitost se semknout při utkáních se soupeři, jako jsou Vítkovice, Opava nebo Třinec. Všechna tato klání byla vnímána jako prestižní derby.

Uzavřená Srbská

Vzhledem k očekávanému zájmu se tedy do bezpečnostního opatření intenzivně zapojí i dopravní jednotka městské policie. V blízkosti Srbské ulice bude působit desítka strážníků zaměřených na dodržování dopravních předpisů. Jejich pozornosti neujde například ani Skácelova ulice nebo Slovanské náměstí. Vzhledem k omezeným kapacitám se dají v celé oblasti očekávat potíže s parkováním, a strážníci proto doporučují využití hromadné dopravy.

Současně je velmi pravděpodobné, že v zájmu bezpečnosti osob a plynulosti provozu MHD bude na nezbytně nutnou dobu před utkáním omezen průjezd Srbskou ulicí v úseku mezi ulicemi Riegrovou a Boženy Němcové. Přibližně po dobu jedné hodiny bude vyloučena doprava na tomto místě i po skončení utkání.

(red)