U Svratky přibude sauna a molo, Svitava rozšíří festival

U Svratky v Jundrově vyroste nové molo a říční sauna, Svitavu čeká rozšíření již tradičního festivalu „Překročme řeku", včetně vzdělávacích projektů pro žáky tamních základních škol. Zastupitelstvo města Brna schválilo podporu akcí na oživení nábřeží brněnských řek.

„Podporou projektů oživujících brněnská nábřeží město splácí dluh, které k veřejným prostranstvím v okolí řek má. Jsou to území s velkým potenciálem, přitom dlouhodobě nevyužívaná, čemuž odpovídá jejich stav. Kromě podpory menších komunitních projektů připravujeme i zásadní revitalizační akce, jako je náplavka u Svratky na základě výsledků mezinárodní soutěže," řekl náměstek primátora pro životní prostředí Martin Ander.

Plovoucí říční molo ve veřejně přístupném areálu Veslařského klubu v Jundrově bude mít dvě nástupní plošiny. Zpřístupní tak řeku široké veřejnosti. Díky multifunkčnosti jej bude možné využívat po celou sezónu. Jednou z akcí, pro které molo poslouží, je také obnovená tradice závodu osmiveslic, jehož historie sahá až do roku 1937. Na projektu se finančně podílí i městská část.

Jde o druhé oživení Svratky v této lokalitě. Před dvěma lety zde byla otevřena pláž Prašnice se zázemím včetně veřejného grilu. Nábřeží Svratky v Jundrově je oblíbenou destinací rodin s dětmi i sportovců. Nachází se zde mimo jiné areál vodních sportů VUT, dětský areál U Hrocha a několik dalších sportovišť.

Právě v oblasti Prašnice předložil občanský spolek Sauna třpyt projekt na vybudování říční sauny. Sauna bude v provozu celoročně a projekt bude finančně udržitelný. O saunu se bude starat správce z řad jundrovských seniorů. Na projekt přispěly kromě města a městské části Jundrov také nadace Via a Veronica nebo crowfundingový projekt Brněnský vývar.
Projekty u řeky Svitavy mají za cíl zapojit místní obyvatele do oživování nábřeží formou zábavy, her a výstav, chce propojit jednotlivá území, kde již aktivity probíhaly v minulosti a rozšířit tradiční festival „Překročme řeku", který letos proběhne 19. srpna.

Projekt plovoucího mola obdržel dotaci 500 tisíc korun. Říční saunu podpoří město 400 tisíci, festival „Překročme řeku" 160 tisíci a vzdělávací projekty 74 tisíci korun. Z rozpočtu města Brna bylo na projekty na podporu akcí na oživení nábřeží brněnských řek pro letošní rok vyčleněno 1,5 milionu korun. V příštím roce bude grantový program pokračovat.

(red)