Rudolf II. ožívá.... V Letohrádku Mitrovských s Jiřím Werichem Petráškem

lmUnikátní multimediální expozice v Letohrádku Mitrovských poodhalí různá tajemství života Rudolfa II. a představí i celou řadu zajímavých exponátů. Návštěvníky výstavou provede samotný „digitálně oživený" panovník. Přiblíží jim jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak unikátní sbírky, které po většinu života shromažďoval.

Zároveň „rozdmýchá oheň poznání" v alchymistické laboratoři. Pomocí hologramů Rudolf II. seznámí i se svými symboly majestátu (všemi korunami, kterými byl za svůj život korunován) a nejvýznamnějšími předměty svých sbírkových kolekcí umístěných dnes povětšinou mimo Prahu a ČR. Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil utajovaný syn Jana Wericha – tedy Císařova pekaře a Pekařova císaře – herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek.

Rudolf II. byl známý svou fascinací alchymií a okultními vědami, stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a kunstkomory nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů nebo sbírka
polodrahokamů a mušlí.

Výstava k 470. výročí narození a 410. výročí úmrtí českého krále a římského císaře se koná od 3. 9. do 17. 11. 2022, přístupná bude vždy od středy do neděle.

(sal, foto: Archív Letohrádek Mitrovských)