Porodnice FN Brno čelí porodní vlně

4346 afd6a44c7dZa prvních šest měsíců letošního roku odvedli lékaři a porodní asistentky gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno již 3 118 porodů, což je o 85 více než za stejné období loni. Loňský rok byl přitom rekordní, zaznamenala se rekordní porodnost v novodobé historii kliniky – počet porodů dosáhl čísla 6 246 a narodilo se 6 367 dětí.

Během letních měsíců navíc klinika čelí zvýšenému množství porodů, tzv. porodní vlně. Jen během jediného červencového dne se na klinice narodilo 24 dětí. Celkem bylo během července 2019 odvedeno 586 porodů a narodilo se 601 dětí – z toho 18 dvojčat, ve 130 případech šlo o porod císařským řezem a u 63 rodiček byl porod předčasný. Epidurální analgezie byla použita u 174 rodiček. Pro srovnání červenec 2018 to bylo 578 porodů.

Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno a LF MU je největším pracovištěm svého druhu v České republice. Ročně se zde narodí přes 6 000 dětí, což klade enormní nároky zejména na personální ale i prostorové kapacity kliniky, která je v současnosti rozdělena na pracoviště v Bohunicích a na Obilním trhu. Také z tohoto důvodu plánuje FN Brno výstavbu nové porodnice v Bohunicích, která centralizuje obě stávající pracoviště kliniky do jednoho a umožní tak mimo jiné výrazné ekonomické úspory.

„Využíváme veškeré kapacity našich objektů, v těchto dnech je skutečně počet porodů velký, což znamená obrovské pracovní vytížení personálu, porodní sály doslova praskají ve švech. Fyziologický porod je veden porodní asistentkou, v případě komplikací je samozřejmě lékař ihned k dispozici. V současné době nám chybí asi 10 porodních asistentek, stav lékařů je stabilizovaný. Mezi pozitivní trendy na naší klinice také patří to, že se nám trvale daří snižovat počet císařských řezů," upřesnil přednosta kliniky prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., MBA.