Na výlet tramvají, autobusem, trolejbusem: Obora Holedná

duoDivočáci, daňci nebo mufloni, na tato zvířata můžete narazit v oboře Holedná. A právě sem se tentokrát vydáme na výlet. Obora je totiž jedinečnou přírodní lokalitou, která se nachází mezi sídlišti Jundrov, Kohoutovice a Bystrc. Jedná se o účelové myslivecké zařízení, sloužící k chovu mufloní a daňčí zvěře, která se v oboře spolu s návštěvníky volně pohybuje.

Výjimečně se tentokrát nevydáme po konkrétní turistické značce, i když tu vedou hned tři - modrá, zelená a žlutá. Obora je totiž protkaná řadou stezek a asfaltových cest, takže záleží na každém, kudy se vydá. Rozličný je i terén. Vybrat si můžete mezi výšlapy do kopce nebo klidnou procházku po rovince.

Zatímco daňci, jeleni i mufloni se volně pohybují společně s návštěvníky, pro divoká prasata, která by mohla člověku ublížit, je vybudovaná malá obůrka. Řada návštěvníků se sem vydává se zásobou suchého chleba, s mrkví či jablky a divočáky krmí. Kromě toho se v celém areálu nachází několik vodních ploch, ale i altánů a laviček, které k odpočinku přijdou vhod.

Rodiče s malými dětmi jistě ocení naučnou stezku.plenér Ta vede okolo výběhu divokých prasat a její součástí je i dětské hřiště. Téměř šestisetmetrová naučná trasa má deset zastavení, kde si děti, ale i dospělí mohou ověřit svoje znalosti přírody a dozvědět se další zajímavosti, třeba i to, jak zní jednotlivé druhy dřeva. V oboře však narazíte i na panely s informacemi o chované zvěři.

Oboru je možné navštívit ve kterémkoliv ročním období. Vždy tu narazíte na něco zajímavého. Navíc je díky asfaltovým cestám ideálním místem nejen na rodinnou procházku, ale i k výletu na kole.

Celá obora je oplocena, aby z ní zvířata neutekla. Vstup do ní je tak možný díky kovovým vrátkům jen na několika místech.mapa Z Kohoutovic se nejlépe vchází u autobusové zastávky Kohoutovice, hájenka. Zájemci, kteří chtějí vstoupit do areálu hned u obůrky s divočáky, mohou využít zastávky Stará dálnice. Zde se dá i zdarma zaparkovat autem, je tu vytvořeno asi dvacet parkovacích míst přímo u vstupu. Ta jsou ovšem hlavně o víkendu beznadějně obsazena. Z Bystrce se do obory vchází skrze ulici Pod Horkou a Údolí oddechu, k nim je nejbližší zastávka Kamenolom. ( bar )

Výchozí zastávka MHD: Kohoutovice, hájenka, Stará dálnice, Kamenolom
Cílová zastávka MHD: Přístaviště
Linka: 50, 52, 1,11, 3
Terén: lesní, asfaltová cesta