Týden ledních medvědů v Zoo Brno

medvědUž podruhé se brněnská zoo zapojí do celosvětového projektu Týden ledních medvědů, který potrvá od 4. do 10. listopadu. Upozorňuje na důležitost mořského ledu pro tato majestátní zvířata. „Akci pořádá mezinárodní ochranářská organizace Polar Bears International a připadá jako vždy na první celý týden v listopadu. V tuto dobu totiž řada ledních medvědů migruje k městu Churchill v Manitobě, kde čeká na zamrznutí Hudsonova zálivu a tím pádem i vhodné podmínky pro lov tuleňů," vysvětlila kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Výběr tohoto místa a termínu není náhodný. Změny klimatu výrazně ovlivňují životní prostředí a ledním medvědům kvůli tání mořského ledu ubývají loviště tuleňů. I proto je akce součástí kampaně Save our Sea Ice. Jen pro ilustraci, podle odhadů odborníků klesne populace ledních medvědů v následujících 35 letech o 30 %.

V brněnské zoo mohou návštěvníci načerpat všechny relevantní informace na cedulích u cesty vedoucí k ledním medvědům. Po celou dobu trvání akce bude také probíhat vědomostní stezka, která dětem i dospělým představí jak lední medvědy, tak i možnosti jejich ochrany.

Vůbec poprvé mohou všichni zájemci něco ledním medvědům slíbit. Stačí svůj slib hodit do speciálního boxu u pokladen. Ze všech vybereme ty nejlepší a sestavíme koláž. Tradičně jsme do programu zařadili i komentovaná setkání. Jen musíme předem upozornit, že se nemusí v závislosti na aktuální situaci uskutečnit každý den, jak máme zatím naplánováno. O všem budeme informovat na facebookové události - www.facebook.com/events/2115317012117650/