Brno, co není: Ve druhém kole hry najdou hráči cestu k Janáčkovi

janMěsto Brno startuje druhé kolo hry „Brno, co není". Po Tramvaji Plotní představí Brňanům prostřednictvím „šifrovačky" další strategický projekt – tentokrát Janáčkovo kulturní centrum – nový Sál pro Brno. Koncept druhého kola hry a jednotlivých šifer je inspirován osobou skladatele Leoše Janáčka. Šifry zavedou hráče také do minulosti, současnosti i budoucnosti Filharmonie Brno. Současně s novým kolem šifrovací hry zůstává otevřené i první kolo hry na Plotní, lidé tedy mohou nyní absolvovat obě kola klidně v jednom dni.

Druhé kolo šifrovací hry má jméno Leošův houslový klíč: Najdi si cestu k Janáčkovi. „V novém sále to konečně rozbalím. Váš Janáček," vzkazuje nyní Brňanům vizuální podoba kampaně. Janáčkovo kulturní centrum je jedním z významných strategických projektů statutárního města Brna. Vzniká za spolupráce města Brna a společnosti Brněnské komunikace.

V současné době je dokončena první etapa projektu – hrubá stavba podzemních garáží. „Mezinárodní projekční tým nyní pracuje na návrhu horní části stavby, přesněji řečeno na projektové dokumentaci pro stavební povolení a projektové dokumentaci pro stavbu samotného koncertního sálu. Předmětem dokumentace je mimo jiné návrh samotného sálu – jeho velikosti, tvaru, odhlučnění nebo použitých materiálů," uvedl náměstek primátora pro oblast kultury Matěj Hollan.

Projekční tým, ve složení Tomasz Konior (POL) – generální projektant týmu, Yasuhisa Toyota (US) – hlavní akustik a Petr Hrůša (CZ) – projektant stavební části, podepsal smlouvu se statutárním městem Brnem a společností Brněnské komunikace 15. ledna 2018. Vítězný tým vzešel z dvoukolového výběrového řízení, do kterého se přihlásili čtyři účastníci, do soutěžního kola se kvalifikovali dva z nich. Jejich prvním úkolem budou nyní projekční práce na propojení podzemní a nadzemní časti stavby. Pokud vše půjde podle plánu, přibližně za rok by měla stavba začít růst nahoru a otevřít v sezoně 2020/21.

„Nový sál nabídne kapacitu přes 1200 míst a stane se nejmodernějším v okruhu cca 300 km. Bude propojen s Besedním domem, který filharmonii zůstane například pro provádění komorních skladeb. V historickém jádru města tak vznikne místo plné hudby, které nebude žít jen večer! V budově nového sálu se počítá s restauracemi, kavárnami či hudebními dílnami pro děti," popsala ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Město podepsalo s Jihomoravským krajem a Ministerstvem kultury ČR 1. října 2016 memorandum, podle kterého na finální částku 1,3 miliardy korun kraj přispěje částkou 100 milionů korun a stát 600 miliony korun. Současný ministr kultury Ilja Šmíd se v lednu 2018 osobně účastnil podpisu smlouvy města s projekčním týmem a při té příležitosti zdůraznil, že sál považuje za jednu z priorit ve svém resortu.

Dokončena je již první etapa projektu – hrubá stavba podzemních garáží. Výkopové práce zde byly zahájeny v roce 2015 podrobným archeologickým průzkumem, který trval více než rok. Po jeho dokončení byla postupně realizována výstavba podzemního parkingu do hloubky 3 pater pro 191 osobních automobilů.

„Součástí stavby je i statické podchycení koncertního sálu včetně jeho technologického zázemí. Zbývající konstrukce a technické vybavení bude dokončováno až s druhou etapou tak, aby došlo k optimálnímu propojení celků. Protože nelze na základě bezpečnostních předpisů provozovat garáže současně s probíhající stavbou, budou garáže zprovozněny až s koncertním sálem," upřesnil generální ředitel společnosti Brněnské komunikace Luděk Borový.

BRNO, CO NENÍ: LEOŠŮV HOUSLOVÝ KLÍČ

Registraci do hry i veškeré potřebné informace najdete zde: https://hra.brnoconeni.cz/

Kdy hra Leošův houslový klíč začíná?
Ve středu 18. dubna 2018 mohou hru projít novináři. Veřejnosti se hra otevírá v sobotu 21. dubna 2018 v 10:00 hodin. Hru poté mohou hráči absolvovat každý den od 10:00 do 22:00. Důvodem jsou mimo jiné otevírací a provozní doby objektů, kde se nachází některá ze stanovišť. (Hru na Plotní je možné absolvovat kdykoliv.)

Odměna pro nejlepší v sobotu 28. dubna od 14:00
Stejně jako v předchozím kole hry bude i tentokrát odměněno pět nejlepších týmů, které absolvují hru nejrychleji (nejdříve) s kladným bodovým ohodnocením. Výhrou je unikátní zážitek, který si za peníze prostě nepořídí. Úspěšné hráče tentokrát čeká návštěva již dostavěné první etapy Janáčkova kulturního centra.

Vzhledem k tomu, že prostor není osvětlen, zažijí návštěvníci úplnou tmu a třípatrovou garáž prozkoumají jako městští „speleologové" – tedy pěkně s čelovkami a v přilbách. Na exkurzi do garáží naváže soukromý koncert netradičního hudebního uskupení spojeného s Filharmonií Brno přímo na staveništi. Zkrátka koncert v sále, co není.

„Tuto odměnu si výherci mohou vybrat v sobotu 28. dubna od 14:00. Pro ty, kteří o tuto výhru chtějí soutěžit, je proto důležité s tímto termínem počítat, aby se o zážitek zbytečně neochudili," zdůraznil ředitel agentury Media Age David Blažek.