Největším nepřítelem vodoměru je mráz

SAM 1196Teploty začínají pomalu klesat a s nimi přicházejí i problémy s mrazem poškozenými vodoměry a vodovodními přípojkami. Mnozí majitelé nemovitostí ochranu podceňují a zanedbávají, dostatečně nezajistí prostory, kde je přívod vody s měřidlem proti mrazu, a zcela zbytečně tak na sebe přivolávají velké nepříjemnosti.

Nejčastěji tento problém způsobují nezavřená nebo rozbitá sklepní okénka v místnostech, kde se vodoměr nachází, nebo špatně osazený a nezaizolovaný poklop vodoměrné šachty.

Otevřené sklepní okno bylo v únoru letošního roku například příčinou vytopení rodinného domu v Brně - Obřanech. Během týdne, kdy rodina lyžovala na horách, došlo vlivem mrazu k poškození vodoměru a úniku vody do sklepních prostor rodinného domu. Zaměstnanci vodáren vyjížděli uzavírat přívod vody do objektu až po upozornění sousedů, kterým se objevila voda ve sklepě. Majitelé pak po návratu z hor museli uhradit nejen poškozený vodoměr a 30 m3 pitné vody, ale i opravu nemalých škody jak na vlastním domě, tak i na domě sousedů.

Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., proto apelují na majitele, aby přívod vody do nemovitosti a vodoměry zkontrolovali, případně dostatečně zajistili proti zamrznutí a tím tak předešli i vlastním zbytečným výdajům.

(sal)
Foto: Archív BVK