Ze studentů soudruzi a delikventi v mrkváčích: Herci ProFIdivadla zahrají hru Oněgin byl Rusák

IMG 142718. 5. 2016 v 17:00 a v 19:30
Univerzitní kino Scala

Studenti z ProFIdivadla na Fakultě informatiky MU letos podniknou invazi pod tvrdou kůži betonové totality, a to vlastní adaptací hry Oněgin byl Rusák z pera Ireny Douskové a Jana Borny. Hlavní hrdinka Helena Součková (známá z legendární komedie Hrdý Budžes) už dávno vyměnila céčka za Sparty. Konečně zhubla, má prvního kluka a je členkou epesního literárního spolku Pomed. Jen ti Rusáci jí pořád leží v žaludku. Dospívání je samo o sobě frustrující, natož ještě za totality.

V inscenaci ProFIdivadla ztvární hlavní roli studentka Nikola Linhartová: „Tuhle Helenu jsem si prostě hned zamilovala. Jako by ji někdo napsal podle mě. Obě jsme snící a roztržité umělecké duše, obě stejně ztracené v lásce i společnosti, ve které setrváváme, obě se tak trochu snažíme neustále zápasit s tím světem okolo."

Vcítit se do rolí teenagerů není pro mladé herce-vysokoškoláky těžké. IMG 0042Mnohem větší výzvou je představit si, jaké to asi měli jejich rodiče v minulém režimu. Pod taktovkou režiséra Pavla Havelky se však po hodinách nacvičování zrodila poetická tragikomedie, která osloví devianta v každém z nás.

Oněgin byl Rusák ovšem není primárně hrou o komunismu, v popředí popelavé doby jsou mezilidské vztahy mladých. „Když jsem si poprvé přečetl scénář hry Oněgin byl Rusák, měl jsem z toho skoro pocit, že je to takový Dawsonův svět z osmdesátých let po československu. Líbilo se mi, že zobrazuje drobné příběhy mladých lidí, jejich první lásky, strasti a naděje, navíc podtrhnuté kontextem doby. Bude to úsměvná, poetická, studentská bejkárna o naději," přibližuje hru režisér Pavel Havelka.

Jde v pořadí o devatenáctou premiéru ProFIdivadla, které vzniklo IMG 1337na té poslední fakultě Masarykovy univerzity, kde byste hledali herce a umělce – na Fakultě informatiky. Od svého založení v roce 1998 se ovšem ProFIdivadlu podařilo vyvrátit veškeré předsudky a několikrát naplnit Scalu k prasknutí. Pro velký zájem také rozšířilo své pole působnosti na celou univerzitu.

Členové ProFIdivadla se každý akademický rok obměňují z řad studentů. Ti se ujímají rolí hereckých, skládají vlastní scénickou hudbu, řeší kostýmy, kulisy, osvětlení... a stávají se součástí plnohodnotného divadelního štábu.


Přijďte se přesvědčit na vlastní kůži. Představení Oněgin byl Rusák se hraje ve středu 18. května v Univerzitním kině Scala, a to hned dvakrát – první představení od 17:00, druhé od 19:30.

Vstupné dobrovolné!

Více informací na stránkách www.profidivadlo.cz nebo na www.facebook.com/proFIdivadlo?fref=ts.