Srdce českého skla tepe v Brně

mgV pátek 17. listopadu 2023 vyvrcholí oslavy 150 let Uměleckoprůmyslového muzea Moravské galerie v Brně. Návštěvníci se mohou těšit na zahájení nové výstavy Made by Fire, největší přehlídky českého skla, keramiky a porcelánu v novodobé historii, otevření nové části stálé expozice ve Votivním sále s názvem „Prvních třicet" (1873–1903) aneb od Světové výstavy po Prostřený stůl a novou intervenci v Black Depu s názvem Příběhy vyzvednuté z hlubin černého depozitáře. 17. listopadu, kdy bude budova otevřena od 10 do 19 hodin, to ale nebude jen o otevření nových výstav, Moravská galerie si pro děti připravila spoustu zábavného programu včetně několika workshopů. Program pro děti začne od 16 hodin.


Made by Fire

To nejlepší z českého skla, keramiky a porcelánu na jednom místě. Po úspěšném mg1dubnovém debutu na největším světovém festivalu designu, Milano Design Week, se výstava Made by Fire během října přesunula do Míčovny Pražského hradu v rámci pražského mezinárodního festivalu designu Designblok. Od 17. listopadu se pak projekt Moravské galerie připravený ve spolupráci s Designblokem zabydlí až do konce srpna příštího roku v sedmi sálech Uměleckoprůmyslového muzea v Brně.

Pod kurátorským dohledem Evy Slunečkové a Danici Kovářové tak vznikla přehlídka tvorby více než padesáti progresivních autorůmg2 a autorek pohybujících se v oblasti designu a užitého umění. V architektuře Maxima Velčovského a studia edit! architects jsou zastoupeni výrobci a exportéři českého skla, přední tuzemské porcelánky včetně zaniklých průmyslových provozů, matadoři českého designu i nastupující generace designérů. Všechny objekty spojuje jejich původ – pochází z výhně českých pecí, odkud je také odvozen název výstavy.

Made by Fire není pouze estetickou přehlídkou, ale tematizuje také aktuální společenské a environmentální otázky současnosti. Návštěvníky výstavou provede čtveřice tematických okruhů: Průmysl – výroba a zánik, mg3Adaptace, Identita a Experiment. Objevují se zde témata jako zachování výroby a konkurenceschopnosti, zajištění ekologické udržitelnosti výroby v malých dílnách i velkých komerčních sériích, využití klasických forem a jejich modernizace, úděl rukodělných řemesel a jejich budoucnost v době energetické krize, udržitelnost a samostatnost českého průmyslu i otázky autorství a identity manifestované skrze díla či experimenty s materiály. Made by Fire nabídne zaměření na porcelánové sošky z Duchcova, interaktivní vrhání talířky i obrazárnu s pohyblivými výjevy z historie a zákulisí průmyslové výroby. Návštěvníci se mohou těšit také na umělecké fotografie Hany Knížové a nový symbol výstavy – pulzující srdce českého skla od Anny Jožové.

Výstavu doprovází katalog v české i anglické mutaci s rozšířenými texty, informacemi o jednotlivých dílech i autorech a také merchandise, které lze koupit v galerijních obchodech nebo na e-shopu www.eshop.moravska-galerie.cz. Lektorské oddělení galerie si pro zájemce připravilo také edukační programy pro všechny věkové kategorie. Více informací na www.moravska-galerie.cz nebo www.madebyfire.eu.

Made by Fire
17. 11. 2023 – 31. 8. 2024
Uměleckoprůmyslové muzeum


„Prvních třicet" (1873–1903) aneb od Světové výstavy po Prostřený stůl

Nová stálá expozice nacházející se na podestě schodiště mezi přízemím a prvním patrem Uměleckoprůmyslového muzea, v tzv. Votivním sále,mg5 vznikla přímo pro účely oslav 150. výročí budovy. Expozice nabídne kromě sond do výstavní a akviziční historie brněnského uměleckohistorického muzea také ukázky písemných listin spojených se založením a provozem instituce, stavební plány nebo historické fotografické pohledy do expozic a výstavních sálů. Výstava je součástí dlouhodobých expozic Moravské galerie. Návštěvníci ji tedy budou moci od 17. listopadu navštívit kdykoliv za dobrovolné vstupné.

Nová stálá expozice
Od 17. 11. 2023
Votivní sál
Uměleckoprůmyslové muzeum

Příběhy vyzvednuté z hlubin černého depozitáře

Cestu do nitra Black Depa (neboli otevřeného depozitáře porcelánu a keramiky) podnikla před několika lety skupina mg4studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové pod vedením Milana Pekaře a Terezy Slukové. Cílem jejich mise bylo nejen odkrýt a sepsat příběhy, které jsou spojeny s konkrétními zde uloženými artefakty, ale především výsledky těchto historických rešerší vtělit do nových objektů. V nové intervenci Příběhy vyzvednuté z hlubin černého depozitáře jsou tedy umístěny vedle svých inspiračních „vzorů" do prosklených depozitárních boxů, jež pro Moravskou galerii navrhlo studio edit! a Maxim Velčovský.

Nová intervence
Od 17. 11. 2023
Black Depo
Uměleckoprůmyslové muzeum

(sal)
Foto: Šimon Roubal, Archív MG, Vojtěch Veškrna, BoysPlayNice, Archív Milana Pekaře